Spelregels van tennis

Tennis is een leuke sport, maar voordat je het kunt gaan spelen, is het wel handig om de regels goed onder de knie te hebben. Zeker de puntentelling is voor veel mensen verwarrend, dus hebben we hier een kort overzicht gemaakt van de regels bij tennis.

 

Tennis is een balsport die je met twee spelers speelt bij enkelspel en met vier spelers bij dubbelspel. Met behulp van tennisrackets spelen de spelers de bal over het net, met als doel dat de bal op de speelhelft van de tegenstander komt. De regels die we zullen uitleggen zijn bedoeld voor een enkelspel tennis. Zodra het spel begint, speelt de serveerder de bal vanaf rechts van het middenmerk in het servicevak van de tegenstander. Hierna serveer je vanaf links, daarna weer vanaf rechts en zo blijf je dat afwisselen. De spelers spelen de bal heen en weer. De bal mag maar één keer stuiteren. Het speelveld valt bij enkelspel tussen de tramrails, dus als de bal in de tramrails beland is hij uit.

 

Wanneer krijg je een punt?

Je krijgt een punt als de tegenstander twee keer achter elkaar een foute service slaat, de tegenstander de bal buiten het speelveld of in het net slaat, de tegenstander de bal niet terug kan slaan of de bal al terugslaat terwijl de bal nog niet over het net heen is geweest.

 

De puntentelling

De puntentelling lijkt misschien vreemd, maar het is niet zo ingewikkeld. De spelers beginnen allebei bij 0. Bij het eerste punt krijgt de speler ’15, bij het tweede punt ’30, bij het derde punt ’40 en bij het vierde punt ‘spel’, wat betekent dat diegene heeft gewonnen. Als beide spelers tegelijk ’40 hebben, en dus nog maar één punt nodig hebben, noem je dat ‘gelijk’ of ‘deuce’. De volgende die wint heeft dan niet meteen gewonnen maar heeft ‘voordeel’. Maakt diegene nog een punt, dan heeft hij of zij gewonnen, maar maakt de tegenstander een punt, dan is het weer ‘gelijk’ of ‘deuce’.

Als je de eerste 6 spellen hebt gewonnen met een minimaal verschil van 2 spellen, dan heb je een set gewonnen. Degene die als eerste 2 sets wint, heeft de wedstrijd gewonnen.

 

Dit zijn, in een notendop, de spelregels voor tennis. Als je echt wedstrijden wilt spelen, dan is het verstandig om nog meer te weten van de regels, maar om gewoon een vriendschappelijk wedstrijdje te spelen moet dit voorlopig genoeg zijn. Wil je een racket kopen? Kijk dan eens op internet, daar zijn veel verschillende varianten in verschillende prijsklassen verkrijgbaar, zoals head rackets, of laat je adviseren in een winkel.

 

Dit bericht is geplaatst in Overig. Bookmark de permalink.