Kenmerken Taxus

De Taxus is een plant die geheel het jaar groen blijft. De plant kan gepland worden als boom, maar ook als haag. Tegenwoordig zie je de Taxus veel terugkomen als heg. De boom groeit doorgaans vrij traag, maar kan tot 15 meter hoog worden en bovendien wel 1000 jaar oud. De naalden van de Taxus zijn puntig en zacht. Omstreeks augustus komt er zaad in de boom. Het zaad is omgeven door een rode vrucht. De Taxus vind je in heel Europa en kom je vaak tegen in tuinen en parken. Daar wordt het als siergewas gepland.

Is een Taxus giftig?

Het is bij een Taxus baccata wel oppassen, want deze plant is giftig. In de Taxus zit het gif niet in de vrucht, maar in de takken en naalden. Dit is een zeer giftige stof. De jonge naalden zijn daarentegen minder giftig, maar naarmate ze ouder worden gedurende het seizoen worden ze steeds giftiger. Het zaad kan ook giftig gaan.

Voor kinderen en dieren kan de Taxus mogelijk gevaarlijk zijn. Vooral wanneer ze op het zaad gaan kauwen of op de takken of naalden. Als ze bijvoorbeeld op het zaad van de Taxus kauwen kan er gif vrijkomen. Als iemand het zaad of een deel van de giftige naald of tak van de Taxus binnenkrijgt, kunnen er binnen 1 tot 2 uur allemaal lichamelijke klachten ontstaan. Dit kan gaan om braken, buikpijn of problemen met de ademhaling. Er kunnen ook ernstige klachten ontstaan. Voor jonge kinderen en dieren is het daarom oppassen en je kunt hen dan ook het best op afstand houden van de Taxus. Kijk voor meer informatie over de Taxus en de aankoop hiervan ook eens op http://www.taxuswinkel.nl.

Dit bericht is geplaatst in Huis, Tuin en Keuken. Bookmark de permalink.