10 keer gezonder (deel 1)

10xgezonder

10xgezonder

Om blakend te blijven kun je meer doen dan witte wijn inruilen voor spa rood en elke dag 30 minuten bewegen.
Laat je inspireren door de nieuwste inzichten.

1.       Zoek vaker de stilte op

Zoemende computers, piepende telefoons en rinkelende trams: We worden de hele dag omringd door geluid. Gezellig al die reuring, maar lawaai kan wel degelijk impact hebben op je gezondheid. Een lawaaiige baan kan zelfs bijdragen aan het risico op hartaandoeningen, zeggen onderzoekers  van de Universiteit van Topdieet Britisch Columbia. Uit een ander onderzoek onder Duitse scholieren die les kregen in de buurt van een vliegveld bleek dat geluidsoverlast zorgde voor een verhoogde bloeddruk en meer aanmaak van stresshormonen. Daarnaast wordt constant lawaai in verband gebracht met het ontstaan van mentale klachten als stress, angst en stemmingswisselingen. Regelmatig een wandeling maken door het bos of een noise canselling hoofdtelefoon aanschaffen is dan ook een weldaad voor je zenuwstelsel.

2.       Luister naar up-tempo muziek

Geef je humeur en je mentale capaciteiten een boost door Vivaldi’s Vier jaargetijden op te zetten. Met  name zijn opzwepende Lenteconcert zorgt voor een goed gevoel en een alerter brein, ontdekten wetenschappers van Northumbria University. Tijdens hun kleinschalige studie deden proefpersonen die ondertussen naar het Lenteconcert luisterden, het aanmerkelijk beter in allerlei cognitieve tests. Ook het emotionele gedeelte in hun hersenen vertoonde meer activiteit, wat weer leidde tot gevoelens van tevredenheid en positiviteit, aldus een van de betrokken wetenschappers.

3.       Beoefen de kunst van het kauwen

Door per hap een keer of twintig je kaken op en neer te laten gaan, worden in je speeksel enyzmen aangemaakt die zorgen dat vitaminen en mineralen beter worden opgenomen. Op die manier haal je meer uit je zorgvuldig gestoomde broccoli dan als je het hap slik weg naar binnen schuift. Door grondig te kauwen, eet je bovendien minder waardoor je makkelijker kunt afvallen. Het duurt namelijk twintig minuten voordat je brein vanuit je maag het ho, stop genoeg ! signaal krijgt, ongeacht hoe groot je portie was.

Dit bericht is geplaatst in Gezondheid en Voeding met de tags , , . Bookmark de permalink.