Zonnepanelen en de terugverdientijd

Zonnepanelen zijn populair. In de afgelopen paar jaar zijn er vele tienduizenden panelen verkocht en op daken geplaatst. Zonnepanelen zijn vooral populair omdat ze aanzienlijk goedkoper zijn geworden, je er veel geld mee kan besparen en het is goed voor het milieu. Mensen die zonnepanelen kopen laten zien dat ze ook echt iets geven om het milieu. Hierbij is echter wel de vraag, zijn zonnepanelen en windmolens nu eigenlijk goed of slecht voor het milieu? Voor velen is de aanschaf van zonnepanelen vooral een financiële kwestie.

Als je lagere woonlasten wilt kun je kijken naar zonnepanelen. Je zult echter eerst wel een flinke investering moeten doen. In veel gevallen gaat het om vele duizenden euro’s om niet meer afhankelijk te zijn van de stroom van de energiemaatschappij. Dat is voor maar weinig mensen weggelegd, ook al zouden veel meer mensen in Nederland zonnepanelen willen. Wanneer je wel het geld ergens hebt liggen kijk je kritisch naar deze investering. Zo kun je onder meer gaan kijken naar de zogenaamde terugverdientijd.

Zonnepanelen en rendement

De terugverdientijd is circa 7 jaar. Bij sommige installaties is het 10 jaar. Naar verwachting zal de prijs voor elektriciteit de komende jaren stijgen, waardoor de terugverdientijd korter wordt. Zonnepanelen gaan ongeveer 25 tot 30 jaar mee. Wanneer je een terugverdientijd hebt van 7 jaar kun je daarna vele jaren flink wat geld verdienen. Op jaarbasis gaat het bij een gemiddeld gezin om 1000 euro. Dat is een flink rendement. Men zegt daarom vandaag de dag ook wel dat je je geld beter in dit soort zaken kunt investeren, dan je geld op de bank te houden. Voor alles maakt het natuurlijk wel uit wat voor soort zonnepanelen i.c.m. de betreffende omvormer je laat plaatsen op je dak. Laat je hierover goed voorlichten. Er zijn aanbieders van zonnepanelen genoeg te vinden. Het verschil in aanbod van kwaliteit is echter zeer groot.  Uiteindelijk zijn zonnepanelen ook een investering die zich op lange termijn moeten terugverdienen en rendement moeten opleveren.

Dit bericht is geplaatst in Huis, Tuin en Keuken. Bookmark de permalink.