Wat is hosting?

Hosting is het online aanbieden van een website of dienst. Hierbij kan je denken aan webhosting, shared webhosting, software as a service, dedicated hosting en reseller hosting. Hier onder zal ik in het kort uitleggen wat deze vormen van hosten inhouden.

Webhosting

Wanneer jij een domeinnaam aangeschaft hebt is jouw site nog niet te bereiken. Dit komt doordat je een plaats nodig hebt waar het domeinnaam zijn gegevens vandaan kan halen voor de website. Hiervoor is webhosting handig. Met webhosting huur je een server waar jij die gegevens op kwijt kan. Het domeinnaam zal aan deze server gekoppeld worden. Jouw website zal vervolgens te banderen zijn. je kan jouw site op twee manieren hosten. Dat op een dedicated server of een shared server.

Shared hosting

Met shared hosting deel je als het ware een server met andere mensen. Hier zitten echter een aantal voor en nadelen aan. Een voordeel is dat het nu goedkoper is omdat er meerdere mensen op dezelfde server zitten. Een nadeel hiervan is dat de websites die op de server staan van elkaar last kunnen krijgen. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als een site die bij jouw op de server staat aangevallen wordt door een DDos-aanval, hierdoor krijgt die website een hoge server load waardoor de rest van de sites hier last van gaan krijgen.

Dedicated hosting

Wanneer je dedicated hosting gebruikt huur je als het ware een server voor jouw alleen. Jij bent de enige die op de server staat. Hierdoor wordt de server minder aangevallen en zal je geen last hebben van een hoge serverload die door een andere site veroorzaakt wordt. Deze vorm van hosten is handig voor mensen die een grote website hebben omdat je nu de volledige capaciteit van de server tot jouw beschikking hebt.

Software as a service

Software as a service staat ook wel bekend als SaaS. Hiermee kan je dus online software aanbieden waar mensen gebruik van kunnen maken. De meeste mensen die programma’s aanbieden via SaaS verkopen hun producten in abonnementsvorm.

Reseller hosting

Reseller hosting is bedoelt voor mensen die een eigen hosting bedrijf willen beginnen. Dit is een goede manier om een hosting bedrijf van de grond te krijgen omdat deze pakketten niet duur zijn. De beginnende hosting bedrijven hoeven zelf niet in dure hardware te investeren. Een reseller mag zelf de prijs bepalen voor de webhosting die hij verkoopt. voor dit pakket hoef je niet veel kennis van webhosten te hebben. Dat komt doordat er een controlepaneel bij zit waar iedereen mee overweg kan.

Dit bericht is geplaatst in Computers en Internet. Bookmark de permalink.