Testament en de erfenis van goederen en geld

In Nederland is het zo geregeld dat kinderen de eerste erfgenaam zijn bij een overlijden. Dat kan echter worden overruled door gebruik te maken van een levenstestament. Zo kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om een bepaald persoon uit te sluiten van uw erfenis. Dit kan worden gedaan wanneer er spanningen of eventueel ruzie binnen een familie is. Maar in een testament hoeft niet alleen te worden opgenomen waar het geld heen gaat, ook kunnen spullen en bezittingen worden afgestaan aan specifieke personen. Een bepaald sieraad of voorwerp kan bijvoorbeeld van zeer grote sentimentele waarde voor iemand zijn. En ook dit kan dus worden vastgelegd in een levenstestament.

De wet voorbij in uw levenstestament

Ook kunt u ervoor kiezen om iemand die wettelijk gezien geen recht heeft op uw erfenis (bijvoorbeeld een buurvrouw of kennis) toch aanspraak maakt op uw erfenis. Zo kunnen bepaalde mensen die u op het einde van u leven hebben bijgestaan ook nog iets van u verwachten. Om dit alles vast te laten leggen dient u contact met een notaris op te nemen. De notaris kan u adviseren over deze zaken en zorgen dat alles notarieel in een testament wordt opgenomen. Uw familie en erfgenamen hoeven hier niets van te weten als u dat niet wilt.

Wat gaat het kosten?

Veel mensen vragen zich af wat zijn de levenstestament kosten bij de notaris? Daar is helaas geen standaard voor, dit mag de notaris zelf bepalen. Natuurlijk moeten ze wel met de concurrentie omgaan, dus prijzen zullen over het algemeen genomen niet heel veel van elkaar verschillen. Meestal kunt u voor €300,- ex btw zeker uit de voeten. Vaak is goedkoper. Als u dit bedrag voor het levenstestament in gedachten houdt komt u er zeker mee uit bij uw notaris!

Dit bericht is geplaatst in Financien. Bookmark de permalink.