Sterke opgekweekte preiplanten uit Spanje

Preiplanten uit Nederland kunnen vanaf eind mei geleverd worden, om een bedrijfszekere bedrijfsteelt te garanderen kan ook in andere maanden geteeld worden. Er wordt dan gebruik gemaakt van kassen en teelt in Spanje. Biemansplant teelt in het Zuid Spaanse Motril omdat deze in het vroege voorjaar makkelijk opgroeien. Ook is het opschot sterk blijkt uit de praktijk en uit het onderzoek uit 2012 naar het opkweken van preiplanten in Spanje.

Spaanse Tray preiplanten

Trayplanten zijn sterk ondanks dat ze een snellere groeiperiode doormaken. De planten worden in 11 dagen opgekweekt tot sterke preiplanten. Door deze korte periode en het gunstige Spaanse klimaat kunnen deze Preiplanten in het voorseizoen geleverd worden. Zo is het mogelijk om in het vroege voorjaar te leveren waardoor u zeker bent van een standaard aanbod aan prei.

Onderzoek naar Spaanse opkweek

In een onderzoek naar de Spaanse opkweek van preiplanten kwam naar voren dat deze net zo sterk zijn als Nederlandse kasplanten. Het provinciaal proefcentrum kwam op 28 maart 2012 naar buiten met de onderzoeksresultaten.  Uit de resultaten bleek dat ondanks de snelle opkweek de planten niet onderdoen voor de Nederlandse variant. Het voordeel van de opkweek van Preiplanten in Spanje is te vinden in de periode van aanleveren. Door het klimaat kan men vroeger starten waardoor er prei in de wintermaanden gekweekt kan worden. Zo kan men ook in het vroege voorjaar genieten van prei.

Dit bericht is geplaatst in Gezondheid en Voeding, Overig met de tags , , , , . Bookmark de permalink.