Praktische tips voor de open haard

De zomer lijkt alweer ten einde en dus maken we ons om voor de gezelligheid van de herfst en de winter. In veel woningen is een open haard aanwezig die voor de nodige sfeer kan zorgen. Toch zijn er een aantal praktische zaken om rekening mee te houden en die gaan we in dit artikel bespreken.

Controleren van de open haard

Na de zomer is het belangrijk om de volledige open haard even bij langs te lopen. Met name het schoonmaken van de open haard en afvoerbuizen is belangrijk. Als deze niet goed schoon zijn zal dit een belemmering geven voor de luchttoevoer en de trek. Wij raden aan de schoonmaak ieder jaar te laten doen door een gespecialiseerd bedrijf. Zo weet u zeker dat uw open haard helemaal winterklaar is.

De open haard in gebruik nemen

Nadat de schoonmaak is afgerond kan de open haard (weer) in gebruik worden genomen. Een handige tip is om een aanmaakhout klover te gebruiken voor het aansteken van de open haard. Zo heeft u snel kleine stukjes hout die makkelijk ontvlambaar zijn. U kunt deze bestellen via de website Outdoorgemak.nl.

Daarnaast is de keuze van hout ook belangrijk. Ieder houtsoort heeft zijn unieke eigenschappen wat zorgt voor een ander soort vlammenspel. Afhankelijk van de sfeer die u wilt creëren maakt u de keuze voor een bepaald type houtsoort. Hieronder enkele eigenschappen van houtsoorten.

Eikenhout
Geeft weinig rook en brand langzaam. Het hout dient 2 á 3 jaar te drogen en is het meest populaire open haard hout in Nederland.

Elzenhout
Geeft heel veel warmte af maar brand ook zeer snel op. Drogingsperiode is 1,5 jaar.

Essenhout
Moet ook ongeveer 1,5 jaar drogen. Gaat wel snel op omdat er vaak meerdere blokken tegelijk in de open haard moeten.

Zo ziet u dat er unieke eigenschappen zijn in ieder type houtsoort. Laat u zich daarover goed informeren bij bijvoorbeeld een haardhout groothandel.

Dit bericht is geplaatst in Huis, Tuin en Keuken, Overig met de tags , . Bookmark de permalink.