Flexibele Pexfit technologie van Viega

Traditioneel waren waterleidingen gemaakt van koperen pijpen die met pijpenbuigers en knelkoppelingen (enkel uitwendig) of soldeerkoppelingen passend werden gemaakt voor het aanleggen van een warm en/of koud watervoorziening in de badkamer, het toilet of de keuken. Dit was een tijdrovend en specialistisch karwei, met name het goed kunnen solderen van de verbindingen was werk voor de vakman. Vandaag de dag wordt een dergelijke installatie veelal gemaakt met Viega Pexfit, flexibele leidingen die met behulp van een kniptang in slechts één beweging op maat wordt gemaakt en gestript. De persfittingen worden met behulp van een perstang eenvoudig aan de leiding bevestigd om vervolgens met behulp van een verloop- en koppelstukken snel en waterdicht, tot één leidingsysteem te worden gemaakt.

Flexibel en stabiel
De snelle verwerking van de Viega Pexfit persfittingen is al even indrukwekkend. Na slechts drie processtappen – het snijden van de buis op lengte, het installeren van de persfitting en het controleren van de insteekdiepte – kan het persen in één beweging worden uitgevoerd. Geen kalibratie, zoals bij andere pijpleidingen, is hierbij noodzakelijk. Deze wijze van installeren bespaart, vergeleken met het solderen van koper, tot 50 procent arbeidstijd. De connectoren van Viega Pexfit worden altijd in de stroomrichting met de afdichtring geperst waardoor deze hoge trekkracht in de lengterichting kunnen weerstaan.

Perskoppelingen en persfittingen zonder brandgevaar
Er is nog een reden waarom de perskoppelingen en het aansluiten hiervan internationaal zoveel succes heeft: de verbeterde verwerking veiligheid, met name in vergelijking met solderen. Bij het persen is er uiteraard geen sprake van een open vlam en dus vormt het geen gevaar voor brand waardoor er geen aanvullende maatregelen inzake de brandveiligheid nodig zijn. Een bijkomstigheid is dat flexibele leidingen, persfittingen en perskoppelingen van Viega Pexfit daardoor ook in explosiegevaarlijke industriële omgevingen geïnstalleerd kunnen worden zonder onderbreking van de productie activiteiten. Deze Pexfit perstechnologie met flexibele leidingen biedt dan ook een zeer praktisch alternatief waar door Viega al meer dan twintig jaar aan wordt gewerkt.

Voor meer informatie http://www.sani-bouw.nl/installatiemateriaal/viega/pexfit

Dit bericht is geplaatst in Huis, Tuin en Keuken. Bookmark de permalink.