Je gebruikte auto verkopen kan eenvoudig via het internet, maar het is belangrijk dat je wel alert blijft. Vooral als je gebruik maakt van Marktplaats. Zo blijkt wel weer dat het verkopen van je auto grote gevaren met zich meebrengen.
Er is van de week weer een geval van oplichting via Marktplaats bekend gemaakt. Een 25-jarige vrouw uit Diemen heeft in 2,5 jaar tijd zo’n vijftig mensen opgelicht voor ruim 5.000,-. Ze ‘verkocht’ via Marktplaats onder andere kaartjes voor festivals en concerten, maar leverde de tickets na betaling nooit aan de kopende partij. Daarom heeft zij een gevangenisstraf van twaalf maanden gekregen, waarvan drie voorwaardelijk. En dit is niet de eerste keer dat gemeld wordt dat er oplichters actief zijn op Marktplaats. Eerder dit jaar verschenen er diverse berichten hoe oplichters op sluwe wijze auto’s ontvreemden van consumenten die een advertentie hadden geplaatst op Marktplaats.
Marktplaats, de plek voor oplichters
Online auto’s verkopen is al even gangbaar als het online kopen van kleding of het bestellen van meubels en andere huishoudelijke artikelen. Met een klik op de knop is je bestelling geplaatst. Dankzij internetbankieren en diverse thuisbezorgservices heb je de afhandeling snel uitgevoerd. Uit onderzoek blijkt dat er veel gebruik wordt gemaakt van Marktplaats voor het verkopen van een occasion. Je kunt hier eenvoudig een ‘auto verkopen’ advertentie plaatsen, waarna je rustig de reacties van potentiële kopers kunt afwachten. Omdat het concept zo’n vriendelijke werkwijze hanteert is het tegelijkertijd erg gevoelig voor oplichters. Het is namelijk relatief gemakkelijk voor een oplichter om een vals account aan te maken voor een eveneens vals e-mailadres. Deze gebruiken zij vervolgens om een bod uit te brengen op jouw advertentie.
Als verkopende partij ben je ontzettend blij als je snel een mooi bod ontvangt. Het kon ook maar zo zijn dat je, net zoals vele andere auto verkopers, zo’n 75 dagen over een auto verkoop doet. Zonder enige aarzeling leg je contact met de potentiële koper. Deze blijkt momenteel voor zaken in het buitenland te zitten, maar de persoon geeft aan wel graag de auto te willen kopen. De koper wil het geld betalen door middel van een cheque of via een Paypal betaling. Het klinkt als een geloofwaardig verhaal waardoor veel mensen in zee gaan met dit soort praktijken. De cheque wordt netjes opgestuurd. Je gaat naar de bank om de cheque te verzilveren en het lijkt allemaal in orde te zijn. Echter, een maand later wordt het bedrag weer afgeschreven. De persoon in kwestie bleek niet genoeg geld op zijn rekening te hebben.
Malafide webshops, de nieuwe plek voor oplichters
Oplichters hebben enige tijd geleden een nieuwe manier gevonden om particulieren om de tuin te leiden. Via Marktplaats en soortgelijke advertentie websites proberen zij kopers weg te lokken naar een malafide webwinkel. Zij gebruiken Marktplaats als advertentieplatform. Door het succes in de opsporing en vervolging van het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (LMIO) wordt het aantal oplichtingen via Marktplaats minder volgens deskundigen. Maar daarentegen zal het aantal oplichtingen via malafide webshops stijgen. Het LMIO krijgt duizenden aangiftes per maand binnen, waarna maandelijks zo’n tien malafide shops worden gesloten. Slechts een fractie van de aangiftes wordt onderzocht. Het is daarom des te belangrijker dat je zelf goed op let. Hoewel het aantal oplichtingen via Marktplaats afneemt, blijft de website wel in trek. Vooral bij veelplegers die, ondanks een straf, gewoon vrolijk verder gaan.
Andere gevaren bij het online auto verkopen
Misschien heb je er nooit bij stil gestaan, maar je kunt op heel veel andere manieren nog gevaar lopen als jij online je gebruikte auto wilt verkopen. De meest voorkomende gevaren vind je hieronder.
Autosleutels verwisselen
Het kan voorkomen dat tijdens de proefrit de hoofd- of reservesleutel wordt omgewisseld voor een exemplaar van een andere auto van hetzelfde merk. De sleutels lijken hetzelfde, maar komt niet overeen met de auto.
Diefstal tijdens proefrit
Naast het verwisselen van sleutels tijdens een proefrit, loop je ook het gevaar uit je eigen auto te worden gezet. Dit kan gepaard gaan met veel geweld. Oplichters kunnen ook de kans grijpen op het moment dat er gewisseld wordt van plek. Als jij als eigenaar niet de sleutels in de hand houdt, kan de oplichter eveneens wegrijden.
Betalen met vals geld
In het verleden is er al vaak wat opzettelijk misgegaan met de betaling via een bankoverschrijving. Het zal namelijk niet de eerste keer zijn dat een bekende van de oplichter zich vals voordoet als bankmedewerker om de betaling te bevestigen. Dan is een contante betaling bij de overdracht toch veel veiliger? Dat hoeft niet. Je kunt ook met vals geld worden betaald. Je kunt beter samen met de koper naar de bank gaan en vervolgens samen het geld controleren.
Auto verkopen zonder gevaren
Je kunt gevaarlijke situaties voorkomen door je auto aan te melden voor verkoop op een veilige auto verkopen website zoals ikwilvanmijnautoaf.nl. Dit verkoopplatform werkt alleen maar met RDW erkende auto inkopers. Het aanmelden, taxeren en verkopen van een gebruikte auto is helemaal gratis. Binnen 24 uur ontvang je een hoog inkoopvoorstel van een van de aangesloten inkopers. Je mag vervolgens zelf kiezen of je het bod accepteert of niet. Accepteer je het bod, dan krijg je contant uitbetaald op de dag van de sleuteloverdracht. Op deze manier ben je verzekerd van een veilige manier van auto verkopen, zonder dat je in aanraking komt met malafide praktijken.