Wanneer u een geschikt pand zoekt voor uw bedrijf om de bedrijfsactiviteiten in te gaan uitoefenen, zal allereerst een keuze gemaakt moeten worden tussen huren en kopen. Het is van belang om vooraf goed na te denken over wat het meest gunstige is in uw situatie, want een bedrijfspand huren heeft voor- en nadelen, maar datzelfde geldt wanneer er sprake is van een koop.
Kopen van een bedrijfspand
Stel uzelf eens voor dat u een bedrijfspand koopt. Alle verantwoordelijkheid ligt dan bij u. Eventuele verborgen gebreken zijn voor uw rekening als u deze verholpen wilt hebben. Is de grond verontreinigd, dan is dit uw probleem. En er kunnen lokale eisen zijn (dat u bijvoorbeeld niet mag uitbreiden), wat lastig is als u wilt groeien. De kosten koper zijn ook voor uw rekening.
Daarnaast zijn er nog andere nadelen, zoals dat de kosten voor groot onderhoud voor uw rekening zijn. Uw pand kan in waarde dalen, wat bij een eventuele verkoop een restschuld veroorzaakt, of u raakt het pand wellicht helemaal niet kwijt. Daartegenover staat dan weer wel dat u zelf vermogen op kunt bouwen, bijvoorbeeld voor uw pensioen. U heeft bovendien de vrijheid om met het pand te doen wat u wilt en u mag zelf bepalen hoe lang u in het pand actief blijft.
Huren van een bedrijfshal
Maar net zoals kopen, kent ook huren voor- en nadelen. Zo is het een voordeel van een hal huren dat u flexibeler bent. Wilt u slechts tijdelijk ergens zitten, dan is dat mogelijk zonder dat dit extreem hoge kosten met zich meebrengt. Kosten voor eventueel onderhoud komen niet voor uw rekening en u heeft een enorme keuzevrijheid. Kijkt u maar eens om uzelf heen, panden te koop ziet u bijna nergens, maar panden te huur zijn er in overvloed.
Natuurlijk kent huren ook nadelen. Mocht het pand in waarde stijgen, dan profiteert u hier niet van. Het pand is immers niet uw eigendom. Een ander nadeel is dat uw verhuurder de voorwaarden stelt, en deze kan besluiten om de huur te verhogen. Doordat huurcontracten soms voor meerdere jaren geldig zijn, zit u voor langere tijd aan de overeenkomst vast. Tussentijdse opzegging is niet altijd mogelijk.