Aantal verkochte auto’s flink gedaald

Het aantal verkochte auto’s in de Europese Unie is in mei zes procent lager uitgevallen dan diezelfde maand vorig jaar. Dit werd bekend gemaakt door ACEA, de Europese brancheorganisatie. In heel de Europese Unie werden zo’n 1.040.000 nieuwe auto’s verkocht, wat de maand mei de slechtste maand mei maakt sinds lange tijd. Voorheen was mei 1993 de slechtste maand qua verkopen van nieuwe auto’s, nu is dat dus mei 2013.

In de maanden januari, februari, maart, april en mei werden in heel de Europese Unie zo’n vijf miljoen auto’s afgezet. Een jaar eerder voor diezelfde periode lag dit nog zeven procent hoger. Een aanzienlijke daling dus in een jaar tijd, qua verkopen van nieuwe auto’s in de Europese Unie.

Verkopen per land

Er werd ook bekend gemaakt hoeveel auto’s er in elk land minder werden verkocht. Roemenië maakte de sterkste daling mee, daar werden 47% minder auto’s verkocht in mei 2013 dan in mei 2012. In Nederland lag dit percentage op 37%. Duitsland en Frankrijk wisten beide zo’n tien procent minder auto’s aan een eigenaar te helpen. Opvallend genoeg werd er een groei waargenomen in het aantal verkochte auto’s in Groot-Brittannië. Daar gingen elf procent meer auto’s over de spreekwoordelijke toonbank.

Nederlandse automarkt

Brancheorganisaties Bovag en RAI Vereniging gingen in op de situatie van de Nederlandse automarkt, die zoals aangegeven met 37% daalde. In mei werden in totaal zo’n 30.000 auto’s verkocht. In mei 2012 lag dat nog op meer dan 41.000. Worden de eerste vijf maanden van 2013 vergeleken met de eerste vijf maanden van 2012, dan ligt de totale daling op meer dan 31% qua verkopen van auto’s in Nederland. Er werden bijna 176.000 verkocht, waar dat in 2012 nog op zo’n 230.000 stuks lag.

Dit bericht is geplaatst in Overig. Bookmark de permalink.