Nu verkrijgbaar: de slowjuicer!

Als je niet veel geld hebt, maar wel gezond wil leven kun je ervoor kiezen om zelf fruit te persen. Het voordeel is dat je zoveel kunt persen als je nodig hebt en al het fruit of alle groenten die je wil kunt gebruiken. Ook is je resultaat minstens zo vers als de sappen in de supermarkt. In veel huishoudens is voor het zelf maken van sappen van fruit en groenten dan ook een sapcentrifuge of fruitpers aanwezig. Op de meeste sapcentrifuges zijn diverse snelheden in te stellen; de gebruikte snelheid bij het persen is afhankelijk van de hardheid van de groeten of de vruchten die je wil persen. Hoe harder de vrucht of de groente, hoe hoger de gebruikte snelheid afgesteld dient te worden.

De slowjuicer

Behalve de sapcentrifuge is er de slowjuicer op de markt. De slowjuicer maakt sap van groenten en fruit waarbij een veel lagere snelheid bij het persen wordt gebruikt (zo’n 80 toeren per minuut). Vruchten en groenten worden dus langzaam geperst. Deze lage snelheid heeft als groot voordeel dat er bijna geen warmte ontstaat; het is een vorm van koude persing. Alle waardevolle voedingsstoffen uit de vruchten en groenten blijven behouden in het sap.  Dit komt ook de smaak en kleur ten goede.

Het proces

De methode is te vergelijken met de koude persing van olijfolie, waarbij ook een hoge kwaliteit centraal staat. Sap dat via slowjuicing is verkregen kan – mits gekoeld – 48 uur bewaard worden en dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen behouden. Deze manier van persen is te verkiezen voor wie gezond bezig wil zijn. Bijkomend voordeel is dat door het veel lagere toerental slow juicers een stuk minder lawaai maken dan sapcentrifuges en je hierdoor rustig je ontbijt kunt maken. 

Dit bericht is geplaatst in Gezondheid en Voeding. Bookmark de permalink.