NEN 3140 voldoet vaak niet binnen de zorgsector

De inspecties volgens de NEN 3140 norm, die in de zorg zijn uitgevoerd hebben aangetoond dat de helft van de betreffende instanties de elektrotechnische installaties niet op orde hebben. Technisch dienstverlener Alewijnse bracht dit nieuws naar voren. Op het congres van Nederlandse Vereniging van Technici in de Gezondheidszorg kwam dit naar voren naar aanleiding van het onderzoek.

 

De NEN 3140 norm wordt in veel instanties maar gedeeltelijk nageleefd

Naar blijkt uit de NEN 3140 inspectie is dat meerdere instanties kiezen om in plaats van één installatieverantwoordelijke voor een installatie aan te wijzen. Op deze manier wordt het in de norm wordt aanbevolen. In plaats daarvan worden een deel van de installaties beheerd door meerdere mensen. De rapporteurs van de NEN 3140 inspectie geven aan dat een installatie door meer bevoegde mensen moet worden gebruikt. Er dient dan één installatieverantwoordelijke aanwezig te zijn. Dit hoeft niet iemand van de organisatie zelf te zijn. Deze opdracht mag ook worden gegeven aan een elektrotechnisch installatiebedrijf dat hiervoor opgeleide personen in dienst heeft.

 

Financiële situatie zorginstellingen reden voor niet naleven regels

Dat elektrotechnische installaties niet volgens NEN 3140 worden beheerd is een feit. Uit de inspectie blijkt dat de penibele financiële situatie van de zorginstellingen in de meeste gevallen de oorzaak is voor het niet naleven van de regels. Ronald Dercksen, Business Development Manager bij Alewijnse, adviseert zorginstanties daarom om actief te zoeken naar een effectieve en kostenbesparende manier om de installaties te beheren. “In de rol van gedelegeerd installatieverantwoordelijke garanderen wij de optimale werking van primaire zorgprocessen. Wij focussen daarbij op volledige implementatie van de norm NEN 3140. De uitdaging ligt in het realiseren van continue veiligheid tegen realistische kosten”, aldus Dercksen. Daarbij wijst hij onder meer op het inschakelen van een derde partij.

 

Uit het onderzoek blijkt dat andere installaties wel in orde zijn

Er is bij het gedane onderzoek ook gekeken naar andere installatiedelen, zoals brandmelding en -detectie, noodverlichting en vluchtwegaanduiding, en alarm- en klimaatinstallaties. De zorginstanties die zijn onderzocht bleken deze onderdelen veelal in orde te hebben.

Dit bericht is geplaatst in Wetenschap, Overig met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.