Musketon en karabijnhaak

Wat is het verschil tussen een karabijnhaak en een musketonhaak?

Een musketonhaak is een met een schuivend gedeelte dat de opening afsluit. De haken worden voornamelijk gebruikt voor toepassingen als er ergens snel een verbinding moet worden gemaakt. Waar komt de term musketonhaak vandaag, de musketonhaak dankt zijn naam aan het musket. Een musket was een primitief vuurwapen uit de 17e eeuw. Het wapen werd met een musketonhaak opgehangen. Hedendaags wordt de musketon haal voor een heleboel diverse toepassingen gebruikt.  Niet eens in het professionele circuit maar overal, de musketonhaak is hartstikke handig voor allerlei toepassingen.

Naast de musketonhaak is er ook een karabijnhaak, de karabijnhaak wordt ook wel een festonhaak of een carabiner genoemd. Het hebben vaak een speciale sluiting waardoor de gehele haak afgesloten kan worden. De karabijnhaken met dit blokkeer-mechanisme worden vaak gebruikt als er levens afhangen van de werking van haak. Bergbeklimmers en levensreddende organisaties zijn er ook erg bij  gebaad.

De haken zijn vaak gemaakt van RVS of Aluminium.  De haken moeten ontzettend sterk zijn omdat er vaak één of meerdere personen van afhankelijk zijn. Vaak zijn de haken gekoppeld aan touwen. Er zijn diverse sterkten en afmetingen, ook een haak die in vele toepassingen gebruikt kan worden maar misschien een net zo nuttige uitvinding als de paperclip.

Dit bericht is geplaatst in Carriere en Werk. Bookmark de permalink.