Het woord horloge wordt bij ons gebruikt voor ‘draagbaar uurwerk’. Sommige horloges tonen naast de tijd ook de dag, datum, maand en het jaar. Voor de twintigste eeuw waren de meeste horloges zakhorloges of een zakhorloge met springdeksel. Deze werd dus in een zak gedragen en meestal aan een ketting.
Horloges werkten eerste met een slinger. Toch was voor draagbare klokken zoals het horloge de uitvinding van het veermechanisme belangrijk. Peter Heinlein maakte deze draagbare klokken in de 16e eeuw. Horloges hadden toen echter alleen een uurwijzer omdat een minutenwijzer nog niet precies genoeg was. Het grootste probleem dat de horlogemakers in deze tijd hadden, was dat de horloges buiten dat ze moesten lopen, ook nog gelijk moesten lopen. Jacob Zech, een Zwitserse mecanicien kwam in 1525 met een oplossing. Gruet verbeterde deze oplossing vervolgens weer. Hij vond de snek uit, een mechanisme dat een grote weerstand leverde als de veer strak opgewonden was. Pas rond 1550 werden schroeven gebruikt en werden tandwielen van koper gemaakt. Ook verschenen er af en toe horloges met minutenwijzers. Toch waren deze horloges niet voor de gewone mensen verkrijgbaar omdat ze erg duur waren. Horloges werden zelf als een status gezien omdat eigenlijk iedereen de tijd op de kerktoren af las.
Bent u op zoek naar een klok?
Vind u antique clocks prachtige werkstukken voor in uw inrichting of bent u verzamelaar van French clocks? Het bezit van een oudere, karakteristieke klok is voor u dan een prachtig verzamel object. Prachtige exemplaren antique clocks met een handgemaakt uurwerk. Voor meer informatie kunt u onze website bezoeken.