Is kalk in drinkwater schadelijk?

Water in Nederland bevat kalk. Kalk tast apparaten die water gebruiken of in aanraking komen met kalkrijk water aan. Vaak ontkalken we die apparaten doormiddel van bijvoorbeeld azijn of zuiveringszout. De vraag is echter, is kalk in drinkwater ook schadelijk voor ons als mens?

Scheidkundige benadering

Calciumwaterstof carbonaat is een stof die in water zit. In de volksmond wordt dit meestal kalk genoemd. Kalk in water wordt gemeten als DH, Duitse hardheid. Wanneer er in 1.000 liter water 17.8 gram aan kalkdeeltjes bevind dan hebben we 1 dH. Vanaf 2.7 dH begint kalk zicht af te zetten en ontstaat er kalkaanslag in apparaten. Water met veel kalk wordt ook wel ‘hard’ water genoemd, in tegenstelling tot ‘zacht’ water dat juist een lage concentratie kalk bevat.

Conclusie

Een hoge concentratie kalk is niet slecht voor het menselijk lichaam. Vaak wordt hard water als minder lekker ervaren dan zacht water maar voor ons lichaam is het totaal niet schadelijk. Integendeel, zacht water kan ongezond zijn voor het menselijk lichaam omdat een tekort aan mineralen en magnesium een probleem kunnen opleveren voor de gezondheid. Water met veel kalk kan wel ongemakken opleveren voor de huid. De huid droogt sneller uit en er kan jeuk of huidschilfering ontstaan bij gebruik van water met een hoge kalk concentratie. In gebieden met een hogere waterhardheid wordt aangeraden om niet te vaak en te lang onder de douche of in bad te gaan.

Bekijk ook eens dit filmpje over water

Dit bericht is geplaatst in Gezondheid en Voeding, Huis, Tuin en Keuken met de tags , , , , . Bookmark de permalink.