Helm dragen, verplicht of niet?

Het dragen van een helm is niet op elk voertuig verplicht. Wanneer je op een scooter zit (bestuurder of passagier) die 45 km/uur rijden moeten altijd een helm dragen. Scooters of bromfietsen die een maximum van 25 km/uur hebben hoeven geen helm te dragen.

Veiligheid

Zowel de bestuurder als de passagier moet een helm dragen wanneer deze op een bromfiets of scooter rijd die 45 km/uur rijd. Wanneer je dit niet doet ben je in overtreding van de wet en bedraagt de boete € 90,-. Ook dient de helm aan bepaalde voorwaarden te voldoen. Wanneer je zeker wilt zijn van een goede helm die aan de wettelijke standaarden van Europa voldoen dan dient de scooterhelm voorzien te zijn van een ECE keurmerk. Deze staat vaak aan de binnenkant van de helm.

30% minder kans op letsel

Sinds 1975 is het dragen van een helm verplicht. Uit onderzoek is gebleken dat het dragen van een goede helm de kans op letsel met 30% vermindert! De kans op een dodelijk ongeval is zelfs afgenomen met 40% sinds de invoering van de helm. Geen twijfel over mogelijk dus om een goede helm te dragen op jouw bromfiets of scooter. Wij raden aan om helmen te kopen via Motorettastyle.

Kijk uit met 2e hands helmen

Ze zijn veel te koop, online en op de markt, 2e hands helmen. Maar kijk hier goed mee uit. Wanneer de helm een klap heeft opgelopen of deze is als een betrokken geweest bij een ongeluk of botsing dan is de beschermende structuur beschadigd. De helm biedt dan geen veiligheid meer. Koop dus bij voorkeur altijd een nieuwe helm met ECE keurmerk!

Dit bericht is geplaatst in Wetenschap, Overig met de tags , , . Bookmark de permalink.