Geen angst voor de tandarts of orthodontist

 

Heel veel mensen hebben er last van, angst voor de tandarts of orthodontist. In Nederland zie het heel veel, maar liefst 40% van de Nederland heeft hier in meer of mindere mate last van. 12% van de bevolking is zelfs heel erg bang. Bijna 800.00 Nederlands zijn zelfs zo bang dat de eigenlijk niet meer durven te gaan. Bij kinderen valt dit aantal eigenlijk wel weer mee. 15% van de kinderen is bang en 6% van de kinderen is extreem bang.

 

Vaak is het het gevolg van eerdere nare ervaringen. Zo is het mogelijk dat het in het verleden wel eens fout is gegaan bij een wortelkanaalbehandeling waardoor mensen voor langere tijd een angst hebben opgebouwd. Ook kan het zijn dat angsten worden overgenomen van de ouders of bijvoorbeeld griezelige verhalen van hun leeftijdsgenootjes. Angst voor de tandarts of orthodontist is helemaal niet nodig. We geven graag wat tips.

 

Zorg altijd dat je weet wat je kunt verwachten. Ga bijvoorbeeld eens langs bij de tandarts om te kijken hoe een verstandskies trekken er nou aan toe gaat. Zorg dat je precies weet wat je kunt verwachten. Wanneer je van tevoren weet wat je kunt verwachten en hoe lang het ongeveer duurt zul je niet voor onverwachte verrassingen komen te staan.

 

Ook kan het handig zijn om te zorgen voor controle tijdens de situatie. Spreek bijvoorbeeld gebaren of geluiden af met de behandelend arts om zo te kunnen aangeven wanneer je een kleine pauze nodig hebt. Je kunt bijvoorbeeld je hand omhoog steken om aan te geven dat je rust nodig hebt.

 

Je kunt in situaties komen waarin je meer stress ervaart dan normaal. Zorg dan dat je rustig blijft ademhalen. Dit kun je bijvoorbeeld thuis al oefenen door ademhalingsoefeningen te doen. Hiervan kun je er online meerdere vinden.

 

Probeer ervoor te zorgen dat je zo ontspannen mogelijk blijft. Concentreer je volledig op een bepaald onderdeel van je lichaam die je je helder kunt voorstellen. Denk constant aan dat ene lichaamsdeel zodat deze zich ontspant. Zo ga je van beneden langzaam naar boven.

 

Met deze tips zou een bezoek aan de tandarts of orthodontist een stuk minder eng moeten worden.

Dit bericht is geplaatst in Overig. Bookmark de permalink.