Een TV beugel voor een modern schilderij …

Heel lang bevond zich in een hoek van de woonkamer een gevaarte waar we met zijn allen ’s avonds naar zaten te kijken. Nee, dat was niet schoonmoeder maar een forse ouderwetse TV, zwaar, met diepe kast en met een beetje geluk hooguit een afstandsbediening voor wat elegantie. Dat is echt verleden tijd, want een hedendaagse TV is zo dun dat je het als een schilderij aan de muur kunt hangen. Het enige wat je nodig hebt is een TV beugel.

Tv beugel

TV beugel in alle soorten en maten

Omdat TV’s in grootte nogal kunnen verschillen, zijn er ook allerlei soorten TV beugel te vinden. De vraag is “Hoe vind ik de TV beugel die bij mijn TV past?”. De grootte van de TV beugel heeft te maken met de grootte van de TV en zodoende dus ook met het gewicht van de tv. Ook al is de moderne televisie bij lange na niet meer zo zwaar als de reusachtige kasten die eraan vooraf gingen, het gewicht kan toch oplopen tot zo’n 20 kilo (voor een 40 inch exemplaar). Wil je de TV aan de muur hangen dan moet je daar dus rekening mee houden. De TV ophangbeugel moet goed verankerd zitten en het gewicht makkelijk kunnen dragen. Dat geldt eens te meer wanneer het een TV beugel betreft die je kunt draaien.

Grootte van de TV

Bij de aanschaf van een TV beugel gelden enkele richtlijnen. Wie naar de winkel gaat en de grootst mogelijke TV koopt, kan daar achteraf spijt van hebben. Zo geldt voor een TV van 40 inch dat je er bijna 3 meter van af moet kunnen zitten, wil je het optimale beeld beleven. De woonkamer of de plek waar de TV wordt opgehangen, bepaalt daarmee de grootte. Dit alles heeft met de beeldkwaliteit en met je ogen te maken. Te kort op een beeldscherm zitten, is met name voor kinderen slecht voor de ogen. Een tweede reden om naar de grootte te kijken, heeft te maken met de TV muurbeugel. In principe kan een TV muurbeugel een gewicht tot 50 kilo aan. Of de muur dat gewicht ook kan dragen, is een andere vraag. Dat zal afhangen van de kwaliteit van de muur en de wijze waarop de TV ophangbeugel bevestigd wordt. Het kan daarom geen kwaad vooraf informatie in te winnen of, als de TV al gekocht is, bij de aankoop van een TV beugel de specificatie goed te lezen.

Soorten TV beugels

Je kunt kiezen tussen platte-, kantelbare, draai- en kantelbare of zwenkbare beugels. Het maximale draaggewicht ligt tussen 30 kilo en 50 kilo bij een platte TV beugel. Bij een zwenkbare TV muurbeugel is dat een flink stuk minder. Hier ligt het maximum gewicht dat de TV beugel kan dragen zo rond de 30 kilogram, waarbij geldt dat wanneer het een zwenkbare arm betreft dat draaggewicht iets lager is. Zoals bij een zwenkbare arm voor een TV tot 42 inch. Hier is het maximum gewicht rond de 20 kilo. Alles hangt natuurlijk samen met de plek waar een TV wordt opgehangen. In een slaapkamer heb je eerder een kantelbare TV beugel nodig. De TV komt dan iets hoger te hangen en doordat hij naar voren kantelt, heb je heerlijk in bed liggend, een optimaal kijkgenot.

Waarvoor kiezen?

Uitgaande van de optimale kijkafstand, die ongeveer 2,5 maal de beeldgrootte bedraagt, bepaal je de plek waar de TV komt te hangen. Stap twee is vast te stellen of de TV moet kunnen bewegen. Dat kan het geval zijn als er sprake is van een ruimte waarin hoeken te vinden zijn. Denk aan een U- of Z-vormige kamer. Wil je hier ook tijdens het eten TV kunnen kijken, dan moet de TV beugel beweegbaar zijn. Een derde punt van aandacht verdient de mens zelf. Wie zal aan de TV beugel draaien? Zijn dat ook kinderen? Dan is het goed de TV beugel steviger te verankeren, want zij hebben nog niet de fijne motoriek om de TV beugel met gevoel te draaien. Is dat alles geregeld, dan resten vragen, als

  • hoeveel moet de TV beugel kantelen? Is 10 graden voldoende of toch liever 15?
  • Hoe draaibaar moet de TV beugel zijn? Is 120 garden voldoende of liever 180?
  • Welke muurafstand kunnen we nemen, zonder dat iemand tegen de TV aanloopt? Deze afstand kan variëren tot 445 mm. Het hangt natuurlijk ook samen met de grootte van de TV.

Kosten

Zijn alle antwoorden naar tevredenheid ingevuld? Dan rest de vraag wat het mag kosten. Het spreekt voor zich dat een zwenkbare TV beugel duurder is dan een platte muurbeugel TV. Daar staat dan wel tegenover dat de zwenkbare TV beugel het genot van het kijken naar de TV enorm zal verhogen. Om onnodige kosten, ook achteraf, te voorkomen is het handig om een aantal zaken in overweging te nemen vooraleer je een TV beugel bestelt. Laten we met de TV beginnen. Ga nooit naar de winkel of online shoppen als je niet weet hoe groot de TV kan, mag, moet zijn. Koop een groot vel papier, knip de TV uit die je graag zou willen en houd het papier tegen de muur. Ga dan op afstand staan om te zien of dat is wat jullie willen. Misschien te klein of te groot? Bepaal zo de grootte en laat je daar niet vanaf brengen. Zo kun je ook de TV beugel bepalen, want die hangt samen met die grootte. Op deze manier bespaar je kosten, want je koopt geen TV die te groot is voor jullie kamer en je hebt geen TV ophangbeugel die of te zwak is of veel te duur. Even wat tijd investeren, levert veel voordeel op. De ideale TV beugel bestaat. Neem wat tijd, zoek online de TV beugel op die jullie willen en bepaal welke bij jullie TV en bij jullie wensen past.

Dit bericht is geplaatst in Entertainment en Muziek, Huis, Tuin en Keuken. Bookmark de permalink.