Een tachograaf zelf onderhouden

Ben je vrachtwagenchauffeur en wil je graag weten hoe een digitale tachograaf werkt? Wellicht helpen bovenstaande tips je een eindje op weg.

Steeds meer voertuigen moet een digitale tachograaf hebben. Deze moet ook geijkt worden, maar wanneer moet dat gebeuren? Een tachograafkeuring is altijd 2 jaar geldig. Naast de verplichte tweejaarlijkse ijking moet een tachograaf ook geijkt worden wanneer deze vervangen is of wanneer er een andere maat banden onder het voertuig gemonteerd is. Bij deze ijking worden verschillende onderdelen van het tachograafsysteem verzegeld. Laat je tachograaf dus altijd om de twee jaar keuren zodat je er zeker van kunt zijn dat je bedrijfswagen aan de wettelijke eisen blijft voldoen.

Zelf onderhouden

Daarnaast kun je zelf ook meehelpen aan het onderhouden van een digitaal tachograaf. Zo is het belangrijk dat de poorten en contacten goed schoon blijven. Op deze manier zal de tachograaf goed werken. Als chauffeur lever je een grote bijdrage aan het onderhoud door de chauffeurskaart goed schoon te houden. Reinigingsdoekjes zijn enorm fijn om deze kaarten schoon te houden.

Door ook zelf een steentje aan het onderhoud bij te dragen kun je er zeker van zijn dat je digitaal tachograaf langer mee gaat en dat hij tussendoor niet stuk gaat. Het gaat om kleine onderhoudsbeurten dus het kost niet veel tijd.

Dit bericht is geplaatst in Reizen en Vakantie, Overig. Bookmark de permalink.