In de afgelopen jaren zijn er steeds minder sloperijen te vinden in Nederland. Vroeger was het nog een branche waar veel bedrijven actief waren. Tegenwoordig is het belangrijk voor een sloperij om te overleven. Ook het naleven van de regelgeving is voor veel autosloperijen niet eenvoudig. Als je de regels overtreedt kun je hoge boetes krijgen die sloperijen vaak niet kunnen betalen. De regels zijn vooral zo streng vanwege de milieuregels in Nederland, maar deze regels vind je net zo goed in andere landen van de Europese Unie.
Overal in Nederland vind je wel sloperijen. Vaak werken de bedrijven in grote steden of landelijk. De meeste sloperijen halen de sloopauto bij je thuis op. Dit kan natuurlijk ook op een andere vooraf afgesproken locatie. Dan maakt de afstand dus vrij weinig uit, als ze landelijk werken. Bij sloopauto ophalen krijg je meteen een document. Dit document wordt ook wel het vrijwaringbewijs genoemd. Het vrijwaringbewijs is opgesteld door de overheidsinstelling RDW. Bijna iedereen is hier gelukkig wel mee bekend. De RDW verzorgt de registratie voor voertuigen in geheel Nederland.
Naast een vrijwaringbewijs krijg je natuurlijk ook een vergoeding voor je sloopauto. De prijs hangt af van de huidige staat van je sloopauto. Heb je een net nieuwe auto die door een ongeluk total loss is verklaard dan kun je voor de auto nog wel honderden euro’s ontvangen. Een schade auto heeft namelijk vaak nog bruikbare onderdelen. Deze onderdelen worden dan hergebruikt in andere auto’s. voor de meeste sloopauto’s ontvang je een bedrag van bijvoorbeeld honderd euro.