De keuze voor het juiste rookkanaal

Als u een nieuwe houtkachel, pelletkachel of open haard aan wilt schaffen is het goed om ook na te denken over de keuze voor het rookkanaal. De diameter en het type van dit rookkanaal bepaalt namelijk onder andere hoe goed uw kachel gaat branden en het rendement ervan.

Rookkanaal, te grote diameter

Een rookkanaal met een te grote diameter kan ervoor zorgen dat de trek wegvalt. Als dit gebeurt gaat de haard of kachel uit. In sommige gevallen is dit in bestaande systemen op te lossen door een rookkanaal met een kleinere diameter in het grote rookkanaal te monteren.

Rookkanaal, te kleine diameter

Aan de andere kant zorgt een rookkanaal met een te kleine diameter er voor dat de rook niet weg kan waardoor het vuur zal stikken en dus ofwel niet goed brand of helemaal uit gaat. Een goed rookkanaal zorgt dus niet alleen voor een beter rendement maar zorgt er ook voor dat u niet de hele tijd uw kachel in de gaten moet houden.

Dubbelwandig rookkanaal

Een dubbelwandig rookkanaal is een oplossing als u een houtkachel wilt maar geen schoorsteen op uw huis heeft. Doordat het systeem uit losse elementen bestaat kan het in bijna ieder huis gemonteerd worden.

Doordat de elementen zijn geïsoleerd koelen de rookgassen minder snel af en krijgt u minder snel roetaanslag. De gladde binnenmantel zorgt er daarnaast voor dat roetafzetting minder kans krijgt.

Flexibele rookkanalen

Als uw huidige rookkanaal in slechte conditie verkeerd of lekt kan een flexibel rookkanaal een goede oplossing zijn. Deze wordt door het bestaande rookkanaal getrokken waardoor het lekken van het rookkanaal verleden tijd is.

Er zijn nog diverse andere soorten rookkanalen zoals speciale rookkanalen voor pelletkachels en concentrische rookkanalen (een dubbele buis waarbij de binnenbuis voor afvoer van gassen en de buitenbuis voor aanvoer van lucht zorgt, hiervoor hebt u geen schoorsteen nodig). Voor meer informatie over alle soorten rookkanalen en kachelpijpen bent u bij kachelmaterialenshop.nl aan het goede adres.

Dit bericht is geplaatst in Huis, Tuin en Keuken. Bookmark de permalink.