Zuurstof bij de wijn

Soms kan het zijn dat er wijn heldere kristallen zich vormen onderin de fles of het glas wijn. Het kan zijn dat u de wijnen in een wijnrek op zijn zijkant heeft bewaard, waardoor het kan voorkomen dat de kristallen zich aan de kurk hebben gehecht. Deze kristallen noemen we ook wel wijn-steen-zuur-kristallen. Wijnsteenzuur komt van nature voor in druiven, en daarom dus ook in wijnen. Het zuur kristalliseert als de wijn koud bewaard wordt. Wijnstenen zijn overigens wel onschadelijk voor de consument en ook voor de wijn.

Bewaar uw wijn in wijnrekken

Het kan ook zijn dat uw wijnen beginnen te smaken naar azijn. Dit kan komen doordat er zuurstof bij de wijn terecht is gekomen. Waardoor kan er zuurstof in de wijn komen? Het kan zijn dat u uw wijnen niet in wijnrekken opslaat, maar deze bijvoorbeeld gewoon rechtop in de kelder heeft staan. Doordat de kurk dus niet in aanraking komt met de wijn, zal deze vervolgens uitdrogen en gaan krimpen. Hierdoor kan er vervolgens zuurstof bij de wijnen komen, waardoor deze niet haar perfecte smaak meer krijgt.

Zorg er dus voor dat u uw wijn altijd onder de juiste omstandigheden opslaat. Het kan dus zo zijn dat door een slechte opslagruimte uw wijnen op de verkeerde manier rijpen.

Dit bericht is geplaatst in Gezondheid en Voeding, Huis, Tuin en Keuken. Bookmark de permalink.