Tips voor lekkere drip filterkoffie

Veel Nederlanders drinken ’s ochtends een bakje koffie uit cups voor nespresso of andere koffie cups. Veel mensen gebruiken deze methoden, omdat ze ’s ochtends niet veel tijd hebben om te besteden aan het zetten van koffie. Mocht je die tijd wel hebben, verdiep jezelf dan eens in drip filterkoffie. We hebben alvast enkele tips voor je verzameld. Als bonus geven we ook nog een tip hoe je je karaf schoonmaakt.

 

Drip filter is een veel gebruikte methode om koffie te zetten in de VS, maar komt in Europa niet zo vaak voor. Dat is jammer, want als het goed is gedaan, kan het een geweldige koffie opleveren. Er zijn veel variaties, maar ze zijn allemaal gebaseerd op het gebruik van heet water dat wordt gegoten in medium-gemalen koffie in een filter (meestal papier). Hier zijn enkele tips voor automatische koffiezetapparaten met druppelfilter.

  • Probeer een machine te gebruiken die het water tot ongeveer vijfennegentig graden Celsius opwarmt. Veel druppelfiltermachines verwarmen niet zo hoog en krijgen daardoor een zwakker uittreksel.
  • Verwarm de koffiekan voor gebruik met warm water.
  • Gebruik alleen koud water in het reservoir.
  • Drink direct na het zetten in plaats van de koffie te laten staan.
  • Papieren filters produceren de zwakste smaak omdat ze essentiële koffieoliën tegenhouden en sommige zeggen dat ze een papiersmaak in de koffie achterlaten. Doekfilters produceren uitstekende resultaten en zijn herbruikbaar.
  • Metalen filters zijn ook goed, maar ze laten een beetje meer sediment door.

Laat je karaf weer schitteren

Je moet je karaf altijd na elk gebruik wassen, maar als het er na verloop van tijd smerig uitziet, vul het dan met warm, schuimend water en een beetje rijst. Wervel het mengsel om eventuele smurrie los te maken. Gebruik een scrubspons om vuil te verwijderen en spoel goed. Als je karaf er nog steeds niet zo bevredigend uitziet als toen je hem in de koffiewinkel kocht, dan gebruik je je machine misschien niet goed.

Dit bericht is geplaatst in Overig. Bookmark de permalink.