Soorten rolluiken: welke installeren?

Niet iedereen is fan van rolluiken, maar het heeft wel zijn praktisch nut. We kunnen een onderscheid maken tussen drie verschillende soorten van rolluiken, namelijk: inbouwrolluiken, opbouwrolluiken en voorzetrolluiken.

Wanneer kiezen voor rolluiken?
Rolluiken hebben een reeks van voordelen. Ze kunnen geautomatiseerd worden waardoor comfort en gebruiksgemak zeker verbeterd is ten opzichte van vroeger, maar rolluiken beschermen je ook tegen het zonlicht zodat de warmte in de zomer buiten kan blijven. Rolluiken hebben dus ook een beetje isolerende eigenschappen.

Voor veel mensen zijn rolluiken belangrijk om een bijkomend gevoel van veiligheid te creëren. Het maakt het immers net iets moelijker om in te breken in een woning waar rolluiken zijn geïnstalleerd en daarbij hebben ze ook geluiddempende eigenschappen.

Soorten rolluiken
Voorzetrolluiken kunnen op quasi elk raam geplaatst worden. Ze worden aan de buitenkant van een kozijn of op de muur geplaatst. De bediening kan zowel manueel als automatisch zijn en de plaatsing kan je in sommige gevallen zeker ook zelf doen.

Inbouwrolluiken worden ingebouwd in de muur en zijn daardoor alleen mogelijk bij nieuwbouwwoningen. Op die manier heb je geen kast die tegen de gevel is geplaatst en omdat een inbouwrolluiken achter de gevel is geplaatst ontstaat er een goede isolatie.

Opbouwrolluiken tenslotte lijken op inbouwrolluiken, maar de kast wordt aan de binnenkant van de muur of kozijn bevestigd. Een opbouwrolluik wordt dus mee geïnstalleerd met het raam waardoor de prijs lager uitvalt. Ze zijn daarmee geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatie.

Dit bericht is geplaatst in Huis, Tuin en Keuken, Overig. Bookmark de permalink.