Psycholoog Venlo: vrouwen meer psychische klachten

 

Meer dan 1 op de 10 van de twaalfjarigen in Nederland had last van psychische klachten in 2014. Kijkend naar het geslacht dan hadden vrouwen, vooral meisjes tussen de 16 en 20 jaar en oudere vrouwen van 65 jaar, vaker klachten dan mannen. Dit is naar voren gekomen uit cijfers van de Gezondheidsenquête die in oktober gepubliceerd zijn psychologen uit Venlo in samenwerking met het CBS.

 

Psychische klachten vaker bij vrouwen

Het percentage van mensen die kampen met psychische klachten is al jaren constant. De grootste risicogroep wordt gevormd door meisjes tussen de zestien en twintig jaar en 65+ vrouwen. 13 procent van de vrouwen gaf aan dat deze psychische klachten voorkomen in de vorm van een zenuwachtig gevoel of somberheid. Bij de mannen was dit percentage lager, namelijk 8 procent. Aan het aantal behandeltrajecten binnen de specialistische GGZ komt ook naar voren dat vrouwen vaker psychische klachten hebben dan mannen. Waarom vrouwen vaker last hebben van psychische klachten is (nog) onbekend.

 

Beste psychische gezondheid

Kinderen die de leeftijd hebben tussen de twaalf en zestien jaar hebben de beste psychische gezondheid. 1 op de 20 jongeren die binnen deze leeftijdsklasse vallen hebben last van psychische klachten. Bij de jongvolwassenen tussen de zestien en twintig jaar oud lag het aandeel met psychische klachten veel hoger. Deze klachten komen voornamelijk voor bij meisjes, ruim twee keer zoveel als bij jongens.

 

Verschillen man en vrouw

Ook het verschil tussen de mannen en vrouwen boven de 65 jaar is groot. 9 procent van de mannen ouder dan 75 jaar oud gaf aan naar een psycholoog in Venlo te gaan. Bij vrouwen met deze leeftijd was dit percentage 15. De oorzaak van dit verschil ligt volgens het CBS deels bij het feit dat vrouwen vaker dan mannen hun partner verliezen door ziekte en daardoor alleen achterblijven. Alleenstaanden, in het bijzonder de mensen die hun partner hebben verloren, voelen zich ongelukkiger en hebben vaker te maken met psychische klachten dan mensen die een partner hebben.

Toch hebben vrouwen met een leeftijd van 75 jaar of ouder vaker last van sombere of angstige gevoelens dan mannen met deze leeftijd wanneer er rekening met de grote hoeveelheid weduwen onder de vrouwen wordt gehouden.

 

Dubbel zoveel psychische klachten

Mensen die door scheiding hun partner zijn kwijtgeraakt evenals weduwen en weduwnaars hebben een slechtere psychische gezondheid. Onder deze personen voelen zich twee keer zoveel mensen niet gelukkig, nerveus of somber als onder personen die een partner hebben of getrouwd zijn.

 

Hulp

Wanneer u kampt met psychische klachten dan kunt u online hulp zoeken. Daarnaast kunt u ook langsgaan bij de huisarts of bedrijfsarts. Deze zal u zelf behandelen of doorverwijzen naar bijvoorbeeld een psycholoog afhankelijk van de aard en zwaarte van uw problemen.

Dit bericht is geplaatst in Gezondheid en Voeding. Bookmark de permalink.