Introductie tot bitcoins.

Bitcoins zijn de laatste maanden hét gespreksonderwerp geworden op vele fora, blogs en zelfs tussen kennissen. Dat het een hype is kan zeker niet ontkent worden; Maar snap je reeds het potentieel van Bitcoin en begrijp je waarvoor het staat? Een kleine introductie is misschien wel op zijn plaats.

Digitaal geld.

Bitcoin is in feite bedoeld om te fungeren als digitale valuta. De waarde wordt voornamelijk bepaald door vraag en aanbod op de markt. Het is zeker geen onbekend begrip want zo zijn credits op Facebook ook een soort digitaal geld, net zoals de zogenaamde Linden Dollars van het platform ‘second life’.

Bitcoins kunnen overgedragen van een persoon naar een andere persoon. Hiervoor hebt je alleen een portemonnee nodig, een stukje software dat je kan downloaden op je computer. Optioneel kan je hiervoor ook een online dienst inschakelen. Op die manier ben je in feite je eigen bank.

Investeren in Bitcoin.

Bitcoins zijn de laatste tijd vooral bekend geworden omwille van een forse koersstijging. Menig investeerders probeerde dus een graantje mee te pikken van de hype. Zelf investeren in bitcoins kan je natuurlijk ook, het is niet alleen voor de grote investeerders. Let wel op dat je alleen investeert wat je kan of wil verliezen en ga dus zeker geen krediet aan om bitcoins te kopen.

Bepaalde landen accepteren bitcoins niet als een geldig betaalmiddel, maar zien het als een online dienst. Daarom is er in principe ook BTW verschuldigd op de aankopen of verkopen van bitcoins.
Anderzijds zijn er wel diverse voorbeelden van bedrijven die Bitcoins accepteren als betaalmiddel. Door het inscannen van een QR-code kan je in een mum van tijd een betaling uitvoeren. Een bekend bedrijf die bitcoins accepteert is Mobile Vikings.

Hoe worden bitcoins gemaakt?

Bitcoin is eigenlijk een netwerk met vele computers die met elkaar verbonden zijn. Elke computer in het netwerkt helpt mee door moeilijke formules op te lossen. Indien een oplossing gevonden wordt, een zogenaamde ‘block’, dan wordt hiervoor een vergoeding ontvangen die bestaat uit bitcoins.

Dit bericht is geplaatst in Computers en Internet, Financien. Bookmark de permalink.