Hoe kom je van een paniekaanval af?

Paniek is niet fijn om mee te maken. Het is zelfs een hele nare ervaring.Sommige mensen maken één keer een paniekaanval mee en daar blijft het bij. Andere mensen maken er vaker één mee en ontwikkelen ‘de angst voor de angst’. Voortdurend de angst om nog een keer een paniekaanval mee te maken. men gaat mogelijk bepaalde plekken vermijden waar je paniek kan krijgen. Niet meer de snelweg op, tunnels vermijden, ruimtes waar je niet weg kan. In een restaurant altijd checken waar de nooduitgang zit. In een bioscoop aan de zijkant gaan zitten. Dit allemaal voor paniek. Dat gevoel dat je geen controle meer over jezelf hebt. Mogelijk flauwvalt, mensen die je aanstaren wanneer je in blinde paniek van je plek wegrent.

Hier wil je natuurlijk wat aan doen. Een goede psycholoog kan je hierbij helpen. Alleen een beetje praten en cognitieve oefeningen doen…dat gaat echt niet werken. Kom maar eens langs bij Psycholoog Bussum indien je echt een je paniek wil worden geholpen.

Waarom een een beetje praten geen zin heeft?

Dat heeft te maken met wat paniek echt inhoud. Paniek is eigenlijk een false alarm. Een false is geen echte 🙂  En een echte houdt in dat je ‘vecht en/of vlucht modus’ aangaat wanneer je bijvoorbeeld een beer in het bos ziet. Dan triggert je ‘amygdala’ (angstcentrum) de vecht/vluchtmodus.

De vecht/vlucht modus gaat dus aan bij gevaar en daardoor komt er onder andere een stoot adreline vrij. Daar gaat je hart sneller van kloppen, want er moet bloed naar je spieren gaan zodat je sneller kan rennen. Je wordt ook kortademig voor meer zuurstof. tegelijkertijd ervaar je een soort van tunnelvisie. Je kan namelijk niet aan de tas boodschappen gaan denken (die je uit je handen liet vallen) wanneer je voor de beer wegrent. Al met al een heel mooi systeem om te overleven. Helemaal niks mis mee. Behalve als dat alarm voor geen echte reden afgaat. Dan noemen wij het een false alarm. Een nepalarm.

Bij een false ( en een echt)  alarm slaat de amygdala ook allerlei gegevens op. Waar je was, wat je rook, wat je zag, voelde, proefde. Voor in het geval je in de toekomst weer op dezelfde plek komt waar je eerst die beer zag. Zoals je mogelijk al kan raden, bij een false alarm heeft de amygdala helemaal geen onderwerp om op te slaan (de beer). Maar wel iets anders; namelijk waar je was toen je een paniekaanval kreeg. Daardoor kan je dus mogelijk sommige plekken vermijden omdat je daar veel spanning ervaart. Wat je ook aan het doen bent is jezelf constant scannen. Je bent je constant van top tot teen bewust van elke ‘vreemde’ sensatie in je lichaam. En als deze sensatie maar enigszins op de paniekaanval lijkt, dan krijg je al bijna vanzelf paniek.

Je kan dan wel heel leuk tegen jezelf zeggen “nee joh, gebeurt niks, is maar paniek’. Toch heeft dat geen zin. je amygdala zit namelijk in een deel van het brein waar je niet tegen kan praten. het is als het ware ouder dan het deel van het brein waar je ratio in zit. Je moet dus aan je amygdala laten zien dat er niks aan de hand is.

Natuurlijk gaan wij van Psycholoog Bussum exposure doen. Met andere woorden ‘blootstelling aan het gevreesde object/omgeving’ Maar we gaan ook iets anders doen.

Namelijk op gevoelsniveau jou de controle teruggeven.

Zoals al eerder besproken, kan je niet tegen de amygdala praten. Het zit op een ander niveau (het gevoelsniveau) Daarom gaan wij op gevoelsniveau tegen de amygdala praten en je het gevoel van controle weer terug geven.

Met andere woorden, we gaan je contraconditioneren. Je bent door de paniek als het ware geconditioneerd om controleverlies te ervaren. Wij gaan ervoor zorgen dat je een gevoel van controle gaat ervaren wanneer je bijna in de paniek schiet. Opnieuw conditioneren naar normale gevoelens in plaats van paniekgevoelens.

Kom maar langs als je klaar bent met de paniek!

Dit bericht is geplaatst in Gezondheid en Voeding. Bookmark de permalink.