Het fax systeem

Een communicatiemiddel dat hedendaags door veel bedrijven of werknemers gebruikt wordt om te communiceren is de fax. De fax komt oorspronkelijk uit Japan en staat paralell met de ontwikkeling van de telex in de westerse wereld. De fax server is tegenwoordig vrijwel niet meer uit het bedrijfsleven oftewel tijdens het werk weg te denken. Maar wat is de oorsprong eigenlijk van deze fax servers?

De geschiedenis van de fax

De fax server komt ook oorspronkelijk van de Schotse uurwerkmaker Alexander Bain. Hij kreeg op 27 mei 1843 een octrooi op de ‘kopieertelegraaf’. Hij gebruikte zijn kennis over elektrische slingerklokken om een mechanisch aangedreven apparaat te bedenken. Via een slinger wordt het bericht dat iin een betalen plaat staat, lijn voor lijn afgetast. Waar de slinger dan het metaal raakt loopt door een elektrische stroom dat door een draad naar de ontvangstzijde wordt geseind. Bij de ontvanger beweegt er een identieke slinger over een vel chemisch behandeld papier. Op de plaatsen waar het stroom door het papier loopt, treedt er een verkleuring op waardoor een reproductie ontstaat van het originele bericht. Het lukte Bain echter niet om een werkend apparaat te maken. Brit Frederick Bakewell lukte het echter wel. Dit lukte door enkele belangrijke verbeteringen uit te voeren om wel een bruikbare kopieertelegraaf te maken.

Voordelen van de telefax

De telefax had als voordeel dat het gebruik kon maken van de ontwikkeling van de modem als communicatietechniek en er geen afzonderlijk netwerk voor nodig was. Dit was niet zo bij de telex. Daarnaast konden er met de fax ook afbeeldingen worden verstuurd, iets wat met de telex niet kon.

Dit bericht is geplaatst in Carriere en Werk, Computers en Internet. Bookmark de permalink.