Gezamenlijk een woning huren: een goed idee?

De financiële crisis is door steeds meer mensen in hun portemonnee te voelen. Dat geldt voor allerlei lagen en leeftijdscategorieën binnen de Nederlandse bevolking. Een van de grootste kostenposten voor mensen is wonen. Omdat steeds minder mensen in aanmerking komen voor een hypotheek, neemt de vraag naar huurwoningen toe. Maar ook een huurwoning is niet altijd goedkoop. Misschien is het een goede oplossing om de huur te delen met een medebewoner?

Redenen voor gezamenlijk huren

De belangrijkste reden waarom mensen ervoor kiezen om samen met iemand anders een woning te huren zijn financiële moeilijkheden. Samen een woning huren is een ideale manier om geld te besparen. Maar er zijn nog meer situaties te bedenken waarin gezamenlijk een woning of appartement huren een goede oplossing kan zijn, bijvoorbeeld wanneer u liever niet helemaal alleen wilt wonen. Het kan een aantrekkelijke manier zijn om nieuwe mensen te ontmoeten en samen gezellige dingen te ondernemen als samen koken en eten. Het CBS meldde onlangs nog dat in de komende twaalf jaar het aantal alleenwonenden zal groeien van 2,8 naar 3,3 miljoen mensen. Veel van deze mensen zouden misschien liever een woning met iemand anders delen.

Studenten en starters

Over het algemeen zijn het vooral studenten en starters, in de leeftijdscategorie van 18 tot 29 jaar, die bereid zijn om samen met anderen een woning te huren. Dat is niet zo vreemd, omdat deze bevolkingsgroepen het normaal gesproken financieel wat moeilijker hebben. Veel van deze mensen staan aan het begin van hun professionele carrière en zijn nog niet bezig met het stichten van een gezin, waardoor een flexibele manier van wonen als het gezamenlijk huren van een woning nog prima binnen hun levensstijl past.

Belangrijke aandachtspunten huurcontract

Wanneer u samen met iemand een woning gaat huren is het belangrijk dat er goede afspraken worden gemaakt. U kunt op verschillende manieren een huurcontract opstellen. U kunt ervoor kiezen om in het huurcontract de namen van alle huurders op te nemen. In dat geval is het mogelijk om een clausule toe te voegen die voorschrijft dat wanneer één van de huurders weggaat er een andere huurder voor in de plaats mag komen. Meestal wordt er bij een dergelijk contract door de verhuurder ook verwacht dat er een solidariteitsclausule wordt toegevoegd, die zegt dat wanneer één van de huurders de huur niet meer kan opbrengen de overige huurders bij dienen te springen. Houdt u als huurder het liefst zelf alle touwtjes in handen, dan kunt u ook het huurcontract alleen op uw naam laten zetten en met toestemming van de verhuurder zelf onderling de onderhuur regelen. Om dit in goede banen te leiden is het belangrijk om ook met de onderhuurders contracten af te sluiten. Wanneer u alles op deze manier goed hebt geregeld kan gezamenlijk huren een goed idee zijn.

Dit bericht is geplaatst in Huis, Tuin en Keuken, Overig met de tags , , . Bookmark de permalink.