Als het om conflictbemiddeling gaat verwijzen veel rechter tegenwoordig ook civiele zaken door naar een mediator. Mediation zou voor veel partijen een uitkomst kunnen zijn voor het oplossen van geschillen en persoonlijke conflicten. Er zijn diverse voorbeelden te geven. Denk aan bedrijven of binnen de medische wereld kan men baat hebben bij deze vorm van conflictbemiddeling.
Mediation is het samen vinden van een oplossing voor een bepaald conflict, dit met bemiddeling van een onafhankelijke derde, die fungeert al de mediator. Anders dan een rechter, neemt zo’n mediator nooit een eigen standpunt in, maar helpt partijen die deelnemen aan de mediation samen een oplossing of oplossingen te vinden. Verwacht niet dat mediation snel alle problemen kan oplossen. Soms kan het vele sessies duren, maar verwacht wordt doorgaans dat mediation tussen de zes en tien uur duurt en meestal binnen enkele weken afgerond is. Ook kan het een verlaging van de werkdruk van rechtbanken betekenen.
Overal kunnen conflicten ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan een fictief voorbeeld: twee koks, willen beide dezelfde sinaasappel hebben. Een mediator brengt beide koks om tafel en ontdekt dat de een het schaafsel nodig heeft en de ander de sap. Conflict opgelost. Een mediator neemt geen stelling tussen een sessie. Een mediator zal ook nooit trachten om deelnemende partijen te sturen, maar probeert uit te vinden wat nou werkelijk de kern van het probleem is. Vaak worden problemen ook groter gemaakt of gaat het puur om principes. Dankzij mediation kan de kou uit de lucht worden genomen en kan men tot oplossingen komen.