De NEN 3140 inspectie levert belangrijke informatie op

Naar blijkt uit de NEN 3140 inspectie is dat meerdere instanties in de zorg de regels niet goed naleven. Er dient bijvoorbeeld één installatieverantwoordelijke voor een installatie te worden aangewezen. In de praktijk wordt dit door meerdere werknemers op zich genomen. De rapporteurs van de NEN 3140 inspectie geven aan dat een installatie door meer bevoegde mensen moet worden gebruikt. Er dient dan één installatieverantwoordelijke aanwezig te zijn. Dit hoeft niet iemand van de organisatie zelf te zijn. Deze opdracht mag ook worden gegeven aan een elektrotechnisch installatiebedrijf dat hiervoor opgeleide personen in dienst heeft.

Na inspectie van de NEN 3140 blijkt dat andere installaties wel in orde zijn
Bij de gedane NEN 3140 inspectie is ook gekeken naar andere installatiedelen, zoals brandmelding en -detectie, noodverlichting en vluchtwegaanduiding, en alarm- en klimaatinstallaties. De zorginstanties die zijn onderzocht bleken deze onderdelen wel in orde te hebben.

Financiële situatie hoofdreden voor het overtreden van de regels
Dat elektrotechnische installaties niet volgens inspectie van de NEN 3140 worden beheerd is een feit. Uit de inspectie naar de naleving van NEN 3140 blijkt dat de zorgelijke financiële situatie van de zorginstellingen in de vaak de oorzaak is voor het niet naleven van de regels. Ronald Dercksen, Business Development Manager bij Alewijnse, adviseert zorginstanties daarom om actief te zoeken naar een effectieve en kostenbesparende manier om de installaties te beheren. “In de rol van gedelegeerd installatieverantwoordelijke garanderen wij de optimale werking van primaire zorgprocessen. Wij focussen daarbij op volledige implementatie van de norm NEN 3140. De uitdaging ligt in het realiseren van continue veiligheid tegen realistische kosten”, aldus Dercksen. Daarbij wijst hij onder meer op het inschakelen van een derde partij. 

Dit bericht is geplaatst in Gezondheid en Voeding, Overig met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.