Betrouwbaarheid van weersverwachtingen

Wanneer je op pad gaat wil je natuurlijk weten wat voor weer het wordt. Vaak kijk je nog even op de regenradar om zo te checken waar en hoeveel regen er ergens gaat vallen. Reuze handig, maar met de interpretatie van dergelijke regenradarbeelden moet je wel enigszins voorzichtig zijn. Hoe vaak komt het niet voor dat mensen alsnog zijn natgeregend, terwijl op de neerslagradar geen spatje regen was te zien. Ten eerste is het zo dat buien later altijd alsnog kunnen ontstaan. Binnen enkele minuten kan namelijk een bui ontstaan en vaak kan een regenradar ook geen fijne motregen detecteren.

Hetzelfde geldt voor sneeuwvlokken, die zich meestal net als fijne motregelen op lage hoogte bevinden. Daarentegen kunnen wolken met onweer, soms wel met een hoogte van 10 kilometer, op een flinke afstand worden gedetecteerd. Het is ook een misvatting om te denken dat een regengebied zich van A naar B beweegt. Het tegendeel is soms waar en een regenbui kan net zo plots weer verdwijnen als dat het is ontstaan.

Qua betrouwbaarheid geldt eigenlijk ook hetzelfde voor meerdaagse weersverwachtingen. Desondanks zijn ze reuze handig en het is zeker leuk om te zoeken op weersverwachting 14 dagen en dit eens met regelmaat in de gaten te houden.

Dit bericht is geplaatst in Overig. Bookmark de permalink.