Wat is DNA?

DNA  is het erfelijk materiaal van mensen en bijna alle andere organismen. Vrijwel elke cel in het lichaam van een persoon kent hetzelfde DNA. De meeste DNA zit in de celkern (het nucleaire DNA genoemd), maar een kleine hoeveelheid DNA kan ook in de mitochondria (dit heet mitochondriaal DNA of mtDNA).

De informatie in DNA wordt opgeslagen als een code uit vier chemische basen: adenine (A), guanine (G), cytosine (C) en thymine (T). Menselijk DNA bestaat uit ongeveer 3 miljard basen, en meer dan 99 procent van die basen zijn dezelfde in alle mensen. De volgorde of van deze basen bepaalt het bouwen en onderhouden van een organisme, vergelijkbaar met de manier waarop letters van het alfabet worden in een bepaalde volgorde te vormen woorden en zinnen informatie.

DNA bases paren met elkaar, A met T en G met C, tot eenheden die basenparen. Elke basis is ook verbonden met een suiker molecuul en een fosfaat molecuul. Samen, zijn een basis, suiker en fosfaat een nucleotide genoemd. Nucleotiden zijn in twee lange strengen die een spiraal zogenaamd dubbel helix. De structuur van een dubbele helix is enigszins als een ladder, met de basenparen vormt sporten van de ladder en de suiker en fosfaat moleculen die de verticale wangen van de ladder.

Ben je benieuwd naar informatie over je DNA, je kan tegenwoordig online Dna-testen bestellen. Makkelijk zelf te doen en de uitslag word gewoon thuis gestuurd.

Dit bericht is geplaatst in Overig. Bookmark de permalink.