Wat betekent digitale tachograaf en waarvoor is het verplicht?

Een tachograaf registreert de rij- en rusttijden, de snelheid en de afgelegde afstand van een voertuig. Zware vrachtwagens, bussen en lichte bedrijfsvoertuigen in het beroepsgoederenvervoer zijn verplicht om een  digitale tachograaf te hebben.

Welke voertuigen?

De digitale tachograaf is sinds 1 mei 2006 verplicht voor:
• nieuwe bussen en touringcars die 8 of meer personen vervoeren, de bestuurder niet meegerekend;
• nieuwe vrachtwagens inclusief aanhangers, waarvan het toegestane maximumgewicht (eigen gewicht plus het maximale laadvermogen) meer is dan 3.500 kilo.
De digitale tachograaf is sinds 24 juli 2009 verplicht voor:
• lichte bedrijfsvoertuigen in het beroepsgoederenvervoer, met een datum eerste toelating van na 1 januari 2006.

Digitale tachograaf registreren

De gegevens worden opgeslagen in het interne geheugen van het apparaat en op persoonsgebonden chauffeurskaarten. Ook registreert de digitale tachograaf de gegevens van ingevoerde kaarten, foutieve handelingen en pogingen tot fraude.

Digitale tachograaf installeren in bestaande voertuigen

Als vervoerder mag u een digitaal tachograaf installeren in bestaande voertuigen. Dit hoeft u alleen te doen als uw analoge tachograaf kapot gaat.
Gaat na de invoeringsdatum een analoge tachograaf in een bus of vrachtwagen in zijn geheel kapot, dan geldt het volgende:
• Is het voertuig vóór 1 januari 1996 geregistreerd? Dan mag de kapotte tachograaf worden vervangen door een analoge of digitale tachograaf.
• Bij vrachtwagens met een maximumgewicht van meer dan 12 ton en bussen met een maximumgewicht van meer dan 10 ton, die op of na 1 januari 1996 zijn geregistreerd, is het verplicht de kapotte tachograaf te vervangen door een digitale tachograaf.
• Voor alle overige voertuigen geldt dat de kapotte analoge tachograaf mag worden vervangen door een analoge of digitale tachograaf.
Het juiste programma voor uw Digitale Tachograaf: Idha-Online
Als u graag deze informatie van uw Digitale Tachograaf wilt inzien is idha-online de ideale oplossing! Global Road Systems is dé vaste leverancier van dit progamma.

Idha-Online is een webbased programma waarmee u een digitale tachograaf kan uitlezen. IDHA staat languit voor Intelligent Drivers Hour Analyzer.

Met dit programma heeft u in één oogopslag alle rij- en rusttijden van uw chauffeurs overzichtelijk in een schema. Niet alleen deze informatie, maar ook de gereden snelheid word bijgehouden van de vrachtwagens.

Bent u geïnteresseerd?

Ga naar globalroadsystems .eu en vraag een offerte aan.

Dit bericht is geplaatst in Maatschappij, Overig. Bookmark de permalink.