Uitzonderingen ontheffing bijtelling zonder rittenregistratie

Rittenregistratie is een concept dat veel gebruikt wordt in ondernemingen om aan te tonen bij de Belastingdienst dat er recht is op ontheffing van bijtelling. Daarom is het voor veel ondernemers vaak erg belangrijk om een sluitende rittenadministratie bij te houden. Het kan immers erg veel voordeel opleveren. Dit is wel onder de voorwaarde dat er in zakelijke auto’s minder dan 500 kilometer privé gereden wordt. Maar, als aan deze belangrijke voorwaarde voldaan wordt, kan er dus erg veel bespaard worden aan belastinggeld. Dat is natuurlijk iets wat iedereen wel wil, dus het belang van een goede rittenadministratie wordt dan snel duidelijk. 

Wanneer geen rittenadministratie?

Er zijn een aantal uitzonderingen waarbij je geen rittenadministratie hoeft bij te houden maar toch ook geen bijtelling hoeft te betalen. Dit zijn er vijf. De eerste is een verbod op privégebruik en dit houdt in dat de bijtelling niet van toepassing is wanneer privégebruik van zakelijke auto’s is verboden door de werkgever. De tweede uitzondering geldt in het geval de zakelijke auto alleen wordt gebruikt voor goederenvervoer. De derde is van toepassing wanneer een voertuig niet gebruikt kan worden buiten werktijd. Dit is bijvoorbeeld het geval met bestelbusjes die buiten werktijd op het bedrijventerrein gestald worden. De vierde uitzondering is van toepassing wanneer er een verklaring uitsluitend zakelijk gebruik is ingediend. 

Nummer vijf: de afkoopregeling

Een belangrijke uitzondering is de volgende: de afkoopregeling. Dit houdt in dat de bijtelling voor een vast bedrag per periode afgekocht kan worden bij de Belastingdienst. Er hoeft dan geen rittenadministratie bijgehouden te worden. Dit is dus een erg makkelijke oplossing voor ondernemers die liever geen rittenadministratie bijhouden. Het is wellicht wel een goed idee om eerst te analyseren of het goedkoper is om gebruik te maken van de afkoopregeling. Het kan namelijk ook zo zijn dat een rittenadministratie bijhouden veel meer voordeel oplevert. Dit kan verschillen per ondernemer en per bedrijf en kan dus het best per bedrijf uitgezocht worden.

Dit bericht is geplaatst in Overig. Bookmark de permalink.