Server kopen? Enkele tips

Los van de vele mogelijkheden en opties is eens erver kiezen voor je onderneming behoorlijk logisch. Deze gids zal je helpen de juiste opties te kiezen en een server te kopen die in de lijn ligt van wat je nodig hebt.

Waarom een server kopen? Verschillende redenen. Het kan zijn dat je belangrijke files veilig wil opslaan zoals lijsten van klanten of productomschrijvingen. Of je wil er zeker van zij dat iedereen in het bedrijf altijd op het meest recente document werkt in plaats van in paniek te moeten schieten als je een voorstel naar de klant moet sturen en de laatste versie niet vindt. Of je wil de backup van je documenten centraliseren en beter beschermen en zo verlies van data vermijden. Servers kunnen de veiligheid van je data verhogen en ze kunnen van gelijk waar toegang geven tot documenten. Tegenwoordig zijn servers niet meer duurder dan een gewone desktop PC.

Eén vereiste bij het kopen van een server heeft niets te maken met technologie maar met mensen. Zorg ervoor dat iemand in je team de verantwoordelijkheid heeft over de server. Dit betekent: nieuwe werknemers toevoegen, accounts verwijderen van mensen die niet meer werkzaam zijn in het bedrijf en ervoor zorgen dat er voldoende opslagruimte beschikbaar is. In een klein bedrijf is dit zeker geen full-time job.

Van start gaan

Eerst zal je moeten uitmaken hoe een server zal passen in je bestaande netwerk. Zorg ervoor dat je de juiste kabels kan aansluiten op de server. Heb je geen ervaring met het leggen van een netwerk of heb je nog geen netwerk, overweeg een nieuw draadloos netwerk te leggen.

Beslis welke data en toepassingen je wil delen op de server. Als je alleen documenten wil delen dan heb je heel wat opties. Wil je gemeenschappelijke toegang tot bepaalde toepassingen, dan heb je minder keuze en kijk je beter uit naar een geavanceerdere server. Ga niet enkel af op de huidige noden maar denk minstens 2 jaar vooruit. Komen er personeelsleden bij? Zal je je diensten of producten uitbreiden? Zal je een ander bedrijf kopen of een partnership afsluiten met een andere organisatie? Overweeg om meer capaciteit te kopen dan je vandaag nodig hebt. Of koop een server die je gemakkelijk kan upgraden zodat je server kan meegroeien met je bedrijf.

Opslagplan

Maak een schatting van de opslagruimte die je zal nodig hebben. Ga na hoeveel computers je al hebt in je bedrijf en of er nog zullen bijkomen in de toekomst. Start met 200GB per persoon. Video en audio bestanden zijn zwaarder dan gewone tekstbestanden. Verdrievoudig de opslagcapaciteit voor elke persoon die multimedia zal opslaan.
Zelfs de kleinste servers hebben minstens een capaciteit van 300 GB. Start dus met minstens 1 TB of 1000 GB, zelfs al heb je in het begin niet zo veel nodig.
Kopen of leasen?

Bestudeer of je best een server koopt of leaset. Kost de server minder dan 1.500 euro dan is het aan te raden de server aan te kopen. Koop een onderhoudscontract dat minstens drie jaar duurt. Als er iets verkeerd gaat dan kan het probleem snel opgelost worden. Kies je om een server te leaesen? Stap dan naar een dienstverlener die gespecialiseerd is in kleine bedrijven. Combell biedt in ieder geval verschillende interessante mogelijkheden. Ga zeker en vast eens kijken.

Kies je operating system

Je volgende keuze is belangrijk: welk operating system kies je? De meeste meer gesofisticeerde servers voor kleine bedrijven draaien op Microsoft Windows of Apple Mac OS. Welk systeem is het beste. Over dit onderwerp is al heel wat geschreven. Windows heeft meer toepassingen die kunnen worden gedeeld en het is het populairste operating system. Windows bidet ook meer hardware opties en de meesten zijn minder duur dan dezelfde optie bij Mac.

Maar MacOS is gemakkelijker om op te zetten, te onderhouden en te beveiligen. Bovendien kunnen bestanden gemakkelijk gedeeld worden met Windows gebruikers. Maar MacOS is meestal minder bekend bij de gebruikers.

Conclusie

Ongeacht welke server je kiest, zorg ervoor dat hij in lijn licht van wat je noden zijn, voldoende opslagcapaciteit biedt en gemakkelijk uit te breiden is.

Dit bericht is geplaatst in Computers en Internet met de tags , . Bookmark de permalink.