Pelletkachels het nieuwe verwarmen

Er zijn twee soorten pelletkachels. De eerste is net als de gaskachel in iedere ruimte te plaatsen ter verwarming en verhoging van sfeer. Hij kan worden ingesteld met een timer en de nieuwste modellen komen zelfs met een afstandsbediening. Het rendement van een pelletkachel is véél hoger dan bij een houtkachel (gemiddeld 84% i.p.v. 54%). De tweede variant pelletkachel is de hydraulische pelletkachel aangesloten op de cv installatie. Deze is volautomatisch met een water-warmtewisselaar en uitgerust met een ingebouwde circulatiepomp en expansievat. Deze laatste kachel geeft het grootste deel van de warmte af via de radiatoren zodat meerdere ruimtes verwarmd worden. Restwarmte wordt afgegeven in de ruimte waar de kachel zelf staat. Dus je kunt hierdoor alsnog van een gezellig vuurtje genieten. Een hydraulische pelletkachel heeft een rendement van 87% tot 92%.

Een pelletkachel brandt op zogenaamde pellets (Engelse term en betekent zoiets als ‘brokjes’). Dit zijn kleine cilindervormige korreltjes gemaakt van zaagmeel en houtafvalsnippers. De korrels zijn onder hoge druk samengeperst en het hars van het hout bindt de korrels aan elkaar. Er wordt geen nieuw hout gekapt om deze korrels te maken, er wordt gebruik gemaakt van restafval. De korrels zijn CO2 neutraal, maar bovendien een stuk goedkoper dan andere verbrandingsstoffen. Gemiddeld zijn de korrels 6 mm in diameter en tot maximaal 40 mm groot. Ze veroorzaken weinig vuil en geven geen geur af. Eén kubieke meter pellets levert energie die te vergelijken is met ongeveer 320 liter aan stookolie. Wat zeer interessant is: een pelletzak van 20 kg koop je voor ongeveer 5 euro.

Het systeem van de pelletkachel geeft enkel nieuwe pellets ter verbranding vrij wanneer er meer brandstof nodig is om de temperatuur te kunnen handhaven. Verspilling is hierdoor minimaal. De pelletkachel is aanzienlijk groter dan de houtkachel omdat er een voorraadruimte voor pellets is geïntegreerd.  Voordeel hiervan is dat het systeem maar eens in de week bijgevuld hoeft te worden met pellets. Ventilatie vindt plaats via een pijp en niet via een schoorsteen zoals bij bijvoorbeeld houtkachels het geval is. Het systeem werkt op elektriciteit.

In huis hebben pelletkachels geen negatieve invloed op de binnenlucht van een woning. In onderhoud zijn ze eenvoudig omdat de pellets helemaal opbranden en weinig restafval geven. Door houtkachels te vervangen door pelletkachels zal het houtverbruik naar verwachting 30% afnemen. Dus het gebruik van deze warmtebron is zowel ecologischer als economischer.

  • Deze vorm van verwarming bespaart voor een huishouden met gemak 23% van de gas/elektriciteitsrekening.
  • Pellets zijn 100% natuurlijk en CO2 neutraal. Goede pellets voldoen aan het DIN Norm. Dit is een Duitse norm van het ‘Deutsches Institut für Normung’. In Nederland is er nog geen kwaliteitsgarantie beschikbaar.
  • Pellets nemen drie keer minder volume in dan houtblokken. Dit bespaart opslagruimte.
  • In de kachel zit een thermostaat die de temperatuur regelt zoals u wenst. Hierdoor is verspilling minder groot.
  • De motor en ventilator in het systeem zijn niet geluidloos, houdt dus rekening met meer geluid.
  • De kachels zijn afhankelijk van elektriciteit en de toegepaste ingewikkelde elektronica kan voor problemen zorgen
  • Met een extra warmtewisselaar en een boilervat kan de pelletgestookte ketel ook dienen als CV ketel voor het CV-water en warm tapwater.
  • Het is mogelijk de pelletgestookte cv op een zonneboiler aan te sluiten.
  • De pelletkachel is in aanschaf duurder dan een standaard verwarmingsinstallatie (2.500 tot 5.000 euro). Er zijn premies beschikbaar voor de aanschaf en kosten worden door lager energieverbruik terugverdiend.
Dit bericht is geplaatst in Huis, Tuin en Keuken. Bookmark de permalink.