Nieuw afslankmiddel Belfiq blijkt veelbelovend

Belfiq

Belfiq

Een nieuw afslankproduct, met de medische naam ‘Belfiq’ blijkt tot veelbelovende eerste resultaten te leiden in de Verenigde Staten.

De Verenigde Staten is het land met het hoogste gemiddelde gewicht per inwoner en het hoogste percentage obesitas bij kinderen én volwassenen. Uit de meest recente cijfers blijkt 45 % van de Amerikaanse kinderen ‘obese’ te zijn en a 65 % van de volwassenen.

Veel farmaceutische bedrijven steken veel geld in research naar het ultieme afslankproduct. En één daarvan lijkt een belangrijke doorbraak te hebben bereikt. De afgelopen jaren zijn er veel medicijnen tegen overgewicht ontwikkeld, maar deze bleken stuk voor stuk gevaarlijke bijwerkingen te hebben. Dit leidde er toe dat dezelfde medicijnen na jaren weer uit de markt werden genomen.

Wetenschappelijk Onderzoek
Het product Belfiq werd getest bij 300 mensen, mannen en vrouwen waarvan de helft een BMI (Body Mass Index) hadden van 30 of meer. 100 mensen hadden slechts een paar kilo overgewicht. 50 mensen die meededen hadden een BMI van meer dan 40. 200 andere deelnemers kregen een placebo. Niemand van de 500 deelnemers wist of ze een placebo kregen of het echte product.

De deelnemers kregen 20 weken lang het medicijn voorgeschreven en werden vervolgens gevolgd, waarbij onderzoek werd gedaan naar het eetgedrag, de stemming en het uiteindelijke gewichtsverlies. Naast het medicijn kregen ze lessen over gezond eten en wekelijks een gezond menu voorgeschreven. Vervolgens moesten de kandidaten weer op eigen kracht, zonder het medicijn afslanken. In die 20 weken werd onderzocht hoe het gewicht en het eetgedrag zich verder ontwikkelde.

De groep met slechts een licht overgewicht lukte het om in die 20 weken op hun streefgewicht te komen. In de 20 weken daarna nam het gewicht gemiddeld slechts 3,5 % toe. De groep met een BMI van 30 of meer verloren gemiddeld 17,4 kilo. In de 20 weken erna, zonder gebruik van Belfiq verloor deze groep nog eens 12,7 kilo gemiddeld. De 3e groep met een BMI boven de 40 verloor 31,1 kilo gemiddeld in de eerste 20 weken. De volgende 20 weken echter kwam er gemiddeld 4,7 kilo bij.

De groep die een placebo kreeg toegediend verloor de eerste 20 weken gemiddeld 6,8 kilo en de 20 weken erna 6,5 gemiddeld.

Werking
Belfiq heeft 3 zeer belangrijke werkingen:
– Ten eerste onderdrukt het de trek in koolhydraten zoals suikers. Sommige supplementen zoals bijvoorbeeld Herbalife producten bevatten mineralen zoals Chroom om ditzelfde effect te bereiken. Belfiq echter blijkt een medicijn die het gevoel daadwerkelijk onderdrukt.
– Belfiq zorgt voor een positieve stemming. Mensen die een dieet volgen leiden bewezen vaak aan stemmingswisselingen. De positieve stemming die ontstaat bij het gebruik van het medicijn leidt tot een betere motivatie.
– Belfiq zorgt voor een vol gevoel. Hierdoor waren de kandidaten minder snel geneigd om na het eten snel weer te eten.

FDA
De FDA (Federal Drug Administration) heeft ondertussen toestemming gegeven om Belfiq op de markt te brengen, wat betekent dat het in de loop van 2014, daadwerkelijk door artsen kan worden voorgeschreven. De verwachting is dat het product halverwege 2014 ook in Nederland verkrijgbaar zal zijn.

Het onderzoek en de resultaten daarvan worden volgende maand gepubliceerd in ‘The Journal of Medicine’.

Dit bericht is geplaatst in Gezondheid en Voeding met de tags , , , . Bookmark de permalink.