Meeste nieuwe restaurants in Amsterdam

Het jaar 2014 is nog amper begonnen, of de eerste nieuwe restaurants openen alweer hun deuren. Jaarlijks komen er vele honderden nieuwe eetgelegenheden bij in Nederland. In het jaar 2013 meer dan 1500. Piatto.nl inventariseerde aan de hand van KvK-gegevens, waar de meeste én minste nieuwe etablissementen openden in het crisisjaar dat achter ons ligt. Wat opvalt zijn de grote verschillen tussen de grote steden.

Bijna 150 nieuwe restaurants in Amsterdam

In het afgelopen jaar openden de meeste nieuwe restaurants in Amsterdam. Toen op 6 december 2013 de gegevens verzameld werden, stond de teller in de hoofdstad op 148 nieuwe eetgelegenheden. Dit is bijna het dubbele ten opzichte van nummer 2 Den Haag. In de hofstad hadden tot op dezelfde dag 79 restaurants hun deuren geopend. De top drie wordt afgesloten door Rotterdam. De maasstad begroette tot dat moment 76 nieuwe eetgelegenheden.

Het aantal nieuwe restaurants buiten de genoemde top drie, ligt opvallend lager. Zo kreeg Utrecht 26 nieuwe mogelijkheden om uit eten te gaan. Kijken we naar de steden in de zuidelijke provincies (Limburg, Noord-Brabant en Zeeland), dan zien we dat in Maastricht de meeste nieuwe eetgelegenheden openden: 19. Hetzelfde aantal telde de grootste stijger in het Noorden, de stad Groningen.

Uit eten in een nieuwe eetgelegenheid

Gaat u uit eten in Zuid-Holland? Dan is de kans aanzienlijk dat u een onlangs geopend restaurant binnenstapt. Op provinciaal niveau mag Zuid-Holland zich namelijk de bakermat voor nieuwe restaurants noemen. Tot de meting in december gingen er maarliefst 362 eetgelegenheden in Zuid-Holland open. Nummer 2 was Noord-Holland met 286 etablissementen en nummer 3 Gelderland met 168 restaurants. In deze laatste provincie is één van de twee Nederlandse 3-sterrenrestaurants gevestigd: De Leest in Vaassen. In Overijssel, waar Michelin-evenknie De Librije (Zwolle) staat, kwamen in totaal 98 restaurants bij. Laagst genoteerd in de lijst is Flevoland (25).

Belangrijk om in ogenschouw te nemen, is dat de nieuwe restaurants niet allemaal op een nieuwe horecalocatie zijn gevestigd. Op de meeste locaties was al een restaurant gevestigd alvorens er in 2013 een nieuwe opende. Dat betekent dat er ook de nodige restaurants hun deuren sloten het afgelopen jaar.

Dit bericht is geplaatst in Gezondheid en Voeding. Bookmark de permalink.