Het succes van de UFC

Ultimate Fighting Championship, ofwel de UFC is de grootste Mixed Martial Arts organisatie ter wereld. De UFC heeft momenteel in Las Vegas haar thuisbasis gevestigd en is in bezit van en wordt geleid door Zuffa, een Amerikaans sportpromotiebedrijf. De UFC heeft inmiddels verscheidene concurrenten overgenomen zoals het prestigieuze uit Japan afkomstige Pride FC.

Het begon allemaal in 1993. In dit jaar vond het eerste gevecht plaats van de UFC organisatie. Men wilde ’s werelds beste vechter vinden, ongeacht welke vechtsport hij beoefende. Het evenement was eigenlijk éénmalig maar tot veler verbazing bleek men het geweldig te vinden. Het gevolg is bekend en inmiddels organiseert men al bijna 200 MMA evenementen.

Oorspronkelijk waren er niet veel regels binnen de UFC, waardoor de eerste gevechten vaak bruut en gewelddadig waren. Dit kwam omdat de UFC was ontstaan vanuit de Japanse organisatie PRIDE. Dit was ook een MMA organisatie alleen golden hier weinig regels. De regels die er golden nam de UFC over.

Hierdoor was een UFC evenement vaak meer spectaculair dan sportief, wat tot veel kritiek leed van tegenstanders die het ‘’menselijke hanengevechten’’ noemden. Deze kritiek, gecombineerd met politieke druk leed er toe dat de UFC even een tijdje ‘’ondergronds’’ ging.

In 2001 vond de UFC zichzelf opnieuw uit doordat een groot kabelbedrijf het bedrijf overnam. Dit bedrijf zorgde voor meer regels en stelde de organisatie onderhevig aan erkende sportcommissies. Hierdoor werd Mixed Martial Arts gerekend tot een officiële vechtsport en werd de Ultimate Fighting Champioship geaccepteerd als een legale organisatie.

Tegenwoordig is UFC een begrip in de vechtsportwereld. Met miljoenen fans wereldwijd en een succesvolle kledinglijn met o.a. MMA broekjes, MMA handschoenen en MMA kleding, is het een woord dat in één adem genoemd wordt als men spreekt over Mixed Martial Arts.

Dit bericht is geplaatst in Sport en Spel, Overig. Bookmark de permalink.