Dubbel glas levert veel op

Er zijn een heleboel redenen waarom je van ouderwets, onhandig enkelglas zou moeten vervangen voor nieuwer en beter dubbelzijdig glas, mocht je dit überhaupt nog niet gedaan hebben gedurende de afgelopen jaren. Enkelglas isoleert slecht, is vaak niet helemaal egaal en is bovendien ook een stuk kwetsbaarder dan dubbelzijdig glas. Ook de vroegere barriëres zoals slechte kozijnen en de prijs zijn niet meer van deze tijd, want ondertussen zijn er meer dan genoeg glazenzetters te vinden die het glas ook in de bestaande kozijnen kunnen zetten voor een relatief lage prijs.

En zelfs als het allemaal wat duurder zou zijn is het nog steeds de investering meer dan waard. De voordelen wegen veel zwaarder. Te beginnen bij de energiebesparing: uit onderzoek is gebleken dat nadat enkelglas werd vervangen voor dubbelglas het energieverbruik met vijfentwintig procent was afgenomen, de ruimtes veertien procent sneller warm werden en de temperatuur sowieso beter te regelen was. Een ander voordeel is de stevigheid: sowieso is glas anno nu sterker dan het glas uit de jaren negentig of daarvoor en is de kans op schade minder groot. Bovendien is het niet eens zo prijzig om het te laten repareren door bijvoorbeeld glasned24. Daarnaast biedt een degelijke raam kapot verzekering een goed alternatief om onverwachte kosten te vermijden.

Maar naast isolatie, verreweg het meest genoemde pluspunt, voegt dubbel glas ook een heleboel waarde toe aan de woning zelf. De prijs van een huis in vergelijking met datzelfde huis en enkel glas ligt gemiddeld twee komma twee procent hoger en kan al gauw vier- tot tienduizend euro toevoegen aan de waarde van de woning. Hoe beter voor de portemonnee en het klimaat hoe meer de waarde stijgt. Het is dan ook alles behalve verwonderlijk dat er al meer dan honderdduizend huizen in Nederland staan die energieneutraal zijn, want dit voegt nog meer waarde toe; tot wel twintig procent!

Dit bericht is geplaatst in Huis, Tuin en Keuken. Bookmark de permalink.