Dashboard camera rechtsgeldig of niet?

auto dashboard camera kopenAls je wel eens een aanrijding hebt meegemaakt waarna je in een juridische getouwtrek bent terecht gekomen, dan weet je hoe fijn het is als je met bewijs kunt komen voor wát er precies gebeurd is. Een auto camera die alles haarfijn heeft vastgelegd zou dan prima van pas komen.

Dashcams populair in Rusland

Vooral in Rusland leggen veel automobilisten hun ritje vast met behulp van een zogenaamde dashcam. Op youtube zijn dan ook honderden filmpjes te zien met de meest bizarre ongelukken en gevaarlijke situaties. Door de corruptie in Rusland hebben automobilisten in hun auto een camera gemonteerd die de autorit opneemt en voorkomt dat politie corrumpeert. Na een aanrijding kunnen zij bijvoorbeeld ook bij verzekeraars hun onschuld aantonen met de opgenomen beelden.

Zijn de beelden wel rechtsgeldig te gebruiken als bewijs?

Ja, de beelden van een auto camera zijn ook in Nederland bruikbaar als bewijs in een strafzaak, ook als ze de privacy schenden. Beelden gemaakt op de openbare weg schenden zelfs de privacy wet in principe niet omdat ze voor privé gebruik zijn gemaakt en op de openbare weg.

Je kunt je beelden dus echt als bewijs gebruiken en er mee naar de politie gaan. Wel zal er altijd een discussie zijn over de vraag of de situatie wel compleet getoond wordt in het beeld materiaal.

Ik wil er een, Waar kan ik die kopen?

Er zijn verschillende type dashboard camera’s te koop bij verschillende winkels en online shops. Ze zijn tegenwoordig ook niet duur meer. Van af een 48,- Euro heb je al een goede in je auto.

Dit bericht is geplaatst in Huis, Tuin en Keuken met de tags , , , , . Bookmark de permalink.