Clonazepam als kalmeermiddel

Wat is Clonazepam?

Clonazepam, gekend onder zijn handelsnaam Rivotril, is een langwerkend psychoactief geneesmiddel behorend tot de benzodiazepinegroep die spierverslappende, kalmerende, depressieve en hypnotiserende effecten produceert. Benzodiazepines zijn kalmerende-hypnotiserende drugs die helpen om nervositeit, spanning, angstsymptomen, en beslagleggingen te verlichten door het centrale zenuwstelsel te vertragen. Om dit te doen, blokkeren ze de effecten van een specifieke chemische stof die betrokken is bij de overdracht van zenuwimpulsen in de hersenen, waardoor de opwinding van de zenuwcellen afneemt.

Het wordt algemeen gebruikt voor de medische behandeling van paniekstoornissen, een gegeneraliseerde angststoornis en/of een sociale angststoornis. Wanneer clonazepam wordt gebruikt om paniekstoornissen te behandelen, is het meer kalmerend dan alprazolam, een andere benzodiazepine die gebruikt wordt voor de behandeling van paniekstoornissen. Echter, in tegenstelling tot alprazolam, kan clonazepam depressieve episodes veroorzaken bij patiënten met een eerdere geschiedenis van depressie. Bij mensen die sociale fobie ervaren vermindert de behandeling met clonazepam de kans op depressie. Het gebruik van clonazepam voor sociale fobie is legaal, maar werd niet specifiek goedgekeurd door het Ministerie van Volksgezondheid

Clonazepam heeft een eliminatie halfwaardetijd van 18 – 50 uur tot 19 – 60 uur en wordt daarom algemeen beschouwd als een lang werkende benzodiazepine. Clonazepam is werkzaam in tussenposes met een piek in de bloedspiegel die één tot vier uur na orale toediening optreedt.

 

Bijwerkingen van Clonazepam

Voordat u Rivotril bestellen gaat, is het belangrijk dat u weet dat de plotselinge stopzetting van benzodiazepines potentieel levensbedreigend kan zijn voor personen die hiervan regelmatig gedurende langere tijd gebruik van maken. Het wordt ten zeerste aanbevolen om de dosis te verkorten door de hoeveelheid die elke dag voor een langere periode wordt ingenomen geleidelijk te verlagen in plaats van abrupt te stoppen met het nemen van kalmeringsmiddelen.

Ook is clonazopam uiterst fysiek en psychologisch verslavend. Tolerantie zal zich binnen enkele dagen na continu gebruik ontwikkelen tot de kalmeringsmiddel-hypnotische effecten. Na beëindiging keert de tolerantie in 7 – 14 dagen terug naar de basislijn. In sommige gevallen kan dit echter aanzienlijk langer duren op een wijze die evenredig is met de duur en intensiteit van het langdurig gebruik.

Als u overweegt om over te stappen op het gebruik van kalmeermiddelen om uw angstsymptomen te verminderen, overlegt u dit best met uw arts of zorgverlener. Ook hebben recenste studies aangetoond dat deze psychiatrische problematiek efficienter kan behandeld worden in combinatie met cognitieve gedragstherapie.

 

Dit bericht is geplaatst in Gezondheid en Voeding. Bookmark de permalink.