Zolpidem: alles wat u moet weten

Medische toepassingen van Zolpidem?

Zolpidem is goedgekeurd door de FDA, en bevat een stof genaamd zolpidem tartraat. Dit ingrediënt is een kalmerend middel, waardoor zolpidem wordt geclassificeerd als een hypnotisch geneesmiddel. Het is een van de meest bekende geneesmiddelen voor de behandeling van slapeloosheid. Er zijn drie verschillende soorten van het geneesmiddel: met onmiddellijke afgifte, met sublinguale afgifte en met verlengde afgifte. De twee eerstgenoemde soorten worden vrijwel onmiddellijk in het lichaam vrijgegeven, terwijl de laatstgenoemde twee lagen heeft die met verschillende snelheid vrijkomen. De ene komt vrij snel vrij om de consument te helpen in slaap te vallen, terwijl de andere een langzame afgifte is die de toestand van rust handhaaft. Deze lagen hebben Ambien CR als actief bestanddeel.

 

Hoe werkt het?

Het werkingsmechanisme van Zolpidem werkt door het vrijgeven van een neurotransmitter in de hersenen, bekend als “GABA”. Dit heeft een enigszins onmiddellijk effect: het kalmeert de zenuwen, ontspant de spieren, vermindert angst en wekt zo slaap op. Het effect op het centrale zenuwstelsel treedt na inname van het geneesmiddel relatief snel op.

 

Voorzorgsmaatregelen en contra-indicaties bij gebruik van Zolpidem

Zoals bij de meeste slaappillen, zijn er voorzorgsmaatregelen die in acht moeten worden genomen. Allergieën voor het hoofdingrediënt (zolpidem-tartraat) vereisen dat de consument de medicatie vermijdt. Consumenten moeten Zolpidem ook vermijden als zij lijden aan: leverinsufficiëntie, myasthenia gravis, acute ademhalingsdepressie, of psychologische veranderingen zoals depressie of psychose. Raadpleeg uw arts of apotheker om na te gaan of Zolpidem een wisselwerking kan hebben met bestaande geneesmiddelen.

Nadelen/bijwerkingen

Zolpidem 10mg is een van de eerste medicijnen voorgeschreven door artsen als een behandeling voor kortdurende slapeloosheid. Hoewel het een veelgebruikt geneesmiddel is, heeft het ook milde bijwerkingen om bewust van te zijn, zodat de consument actie kan ondernemen en zijn opties kan bespreken met zijn zorgverlener. Bijwerkingen zijn: duizeligheid, diarree, droge mond, hartkloppingen, misselijkheid, smaakveranderingen, pijn op de borst, spierpijn, slaperigheid en frequente hoofdpijn. Deze symptomen zijn meestal zeer mild en gaan binnen een paar dagen vanzelf over. Als ze aanhouden, raadpleeg dan uw arts.

Minder vaak voorkomende bijwerkingen van betekenis zijn:

zwelling op het gezicht of de tong, en huiduitslag (allergisch), depressie, gewichtstoename, gebrek aan energie, moeite met concentreren, abnormaal gedrag of abnormale gedachten, angst, hallucinaties, onrealistische gedachten, slaapwandelen, ademhalingsproblemen, en geheugenverlies.

Dit bericht is geplaatst in Gezondheid en Voeding. Bookmark de permalink.