3 makkelijke manieren om je sectionaalpoort goed te onderhouden

Sectionaalpoorten staan veelal bekend om hun lange levensduur. Een sectionaalpoort is gemaakt van duurzaam, solide materiaal en kan met het juiste onderhoud inderdaad behoorlijk lang meegaan. Het reguliere onderhoud van je poort kun je heel goed zelf uitvoeren. Hier volgen 3 makkelijke manieren.

Tip op voorhand: maak een onderhoudslijst

  • Maak een lijst waarop je onderstaande punten zet en noteer alle bevindingen nadat je alle punten hebt doorlopen. Bewaar de lijst op een vaste plaats, zodat deze indien nodig, makkelijk terug te vinden is.

    Kuis regelmatig

  • Wrijf de panelen regelmatig schoon met een zachte, vochtige doek. Doe dit aan de buiten- en de binnenkant. Eventueel kun je daarbij een niet-bijtend schoonmaakmiddel gebruiken.
  • Verwijder vuil uit de looprails met een doek of met een handveger. Dit zorgt ervoor dat de deur soepel zal blijven lopen, zonder gehinderd te worden door obstakels.

Verwijder vuil van de bewegende delen, zoals looprollen en scharnieren. Dit draagt er aan bij dat de poort makkelijk en geleidelijk (zonder haperingen) open en dicht zal blijven gaan.

Smeer bewegende delen regelmatig

  • Nadat de bewegende delen schoongemaakt zijn, kun je deze onderdelen smeren.

Let op: smeer de geleiderails alleen wanneer deze helemaal vrijgemaakt is van vuiligheid en obstakels. Doe je dit niet, dan zal het vuil zich ophopen, waardoor je poort zal vastlopen.

  • Smeer de torsieveren. Dit kun je doen door een zachte doek te voorzien van smeerolie en met deze doek zacht over de windingen van de veren te wrijven.

Let op: doe dit altijd voorzichtig. De veren staan op spanning en dat kan gevaar opleveren, als je niet met beleid te werk gaat.

Controleer de onderdelen

  • Controleer de stalen bekabeling, torsieveren, scharnieren, looprails, looprollen en het hang- en sluitwerk op slijtage en roestvorming. Wees voorzichtig bij de stalen kabels en veren (deze staan op spanning!). Schrijf op wat je bevindingen zijn.
  • Kijk of alle snoeren en kabels vastzitten en herbevestig ze indien nodig. Wees voorzichtig met elektriciteitskabels! Als je twijfelt over de juiste bevestiging, schrijf je het op je onderhoudslijst.
  • Controleer de batterijen van de afstandsbedieningen (ook die van het reserve exemplaar) en eventueel draadloze apparatuur (zoals onderloopbeveiligingen). Vervang ze indien nodig of noteer hetgeen je hebt geconstateerd op de lijst.

Als je bij de controle slijtage en/of roestvorming bent tegengekomen, is het belangrijk dat de betreffende onderdelen tijdig vervangen worden. Dit kun je zelf doen (door de onderdelen op je lijst te bestellen en zelf te monteren), maar dit kun je ook uitbesteden aan een vakkundig deurentechnieker. Vooral in het geval van bekabeling, veren en elektrische onderdelen is het aan te raden een professional in te schakelen.

Wanneer je een technieker in wilt schakelen, kijk dan op de website van ROMASS (link naar ROMASS.be). Op deze website vind je meer informatie over de dienstverlening en kun je meteen een afspraak maken. Leg bij de afspraak je lijst met bevindingen klaar, zodat de servicetechnieker meteen een overzicht heeft van alle probleemgebieden.

Kortom: regelmatig onderhoud waarbij je zelf de poort grondig kuist, smeert en controleert, zorgt voor een langere levensduur van je sectionaalpoort. Schakel bij slijtage, roestvorming en verminderd functioneren een ervaren mekanieker in. Kijk voor meer informatie op www.romass.be

Dit bericht is geplaatst in Huis, Tuin en Keuken, Overig. Bookmark de permalink.