10 keer gezonder (deel 3)

meditatie

meditatie

Om blakend te blijven kun je meer doen dan witte wijn inruilen voor spa rood en elke dag 30 minuten bewegen. Laat je inspireren door de nieuwste inzichten.

7.       Doe de 1 minuut meditatie

Stresshormonen zorgen voor een staat van paraatheid en waren bijzonder nuttig in de tijd dat we op elk moment moesten vluchten voor een hongerig beest. Maar wat als je zenuwstelsel constant reageert op prikkels uit je omgeving waarvoor eigenlijk geen passende reactie (zoals vechten of vluchten) bestaat ?

De mens is niet gemaakt voor de 24 uurs economie. De langdurige aanwezigheid van het stresshormoon cortisol kan tot ontstekingen leiden, maar ook het zenuwstelsel kan van slag raken. Het gevolg is te zien in allerlei organen, maar ook in je functioneren als mens. Alsof alle opwinding nergens naartoe kan.

Meditatie is een van de effectiefste methodes om relaxter te worden en een topdieet. Regelmatig een minuutje meditatie inlassen werkt al kalmerend. Het enige wat je hoeft te doen is zestig seconden focussen op je ademhaling.

8.       Doe je bureaustoel de deur uit

Wie per week meer dan 23 uur stilzit heeft 64 procent meer kans op hart- en vaatziekten, zélfs als je buiten kantoortijden regelmatig een rondje hardloopt. Een indrukwekkende stroom onderzoeken van de afgelopen jaren wijst uit dat stilzitten bijna net zo erg is als roken.

9.       Blijf spelen

Tikkertje, gekke bekken trekken en/of stoepkrijten staan sinds de basisschool niet meer boven aan onze to-do-lijst. Best jammer, want een leven lang blijven spelen kent talloze gezondheidsvoordelen. Het stimuleert je creativiteit, het vergroot je plezier, je wordt flexibeler van geest en het helpt je ontspannen.

10.       Kook  je eigen potje

Wie zelf zijn eten klaarmaakt heeft de meeste controle over wat er in gaat en vooral op wat eruit blijft.  Uit verschillende onderzoeken blijkt dat koken een van de beste methodes is om gezond te blijven. Ook helpt het het best bij het afvallen.
Mensen die een kookcursus hebben gevolgd, eten daarna meer groente en fruit, ontdekten wetenschappers van de City University in Londen. En dankzij een uitgebreide studie van Australische en Taiwanese onderzoekers weten we dat wie 4 keer per week achter het fornuis staat, maar liefst 47 procent meer kans heeft om over 10 jaar nog in leven te zijn.

Dit bericht is geplaatst in Gezondheid en Voeding met de tags , . Bookmark de permalink.